Строежът на Алепу бил гавра със закона, но държавата я няма

Ако България не бе разграбена от мафията, строежът щеше да бъде съборен и всички, които са допуснали тази гавра на плаж Алепу, да си получат заслуженото

Строежът на Алепу е гавра със закона. Това каза в интервю за бТВ председателят на УС на Камарата на геодезистите Йоан Каратерзиян. Той изтъкна, че ако прокуратурата си свърши работата, ще бъде съборен скандалния строеж, който бе представян от държавните институции като брегоукрепително съоръжение.
От снимките се вижда, че това е една нормална сграда – подземна или полуподземна, но по документи това е едно подпорно съоръжение, обясни шефът на камарата.
Този строеж е някакво българско ноу-хау, коментира той.
Според него подпорното съоръжение е незаконно, тъй като решението на РИОСВ-Бургас е заменено с нотариално заверена декларация. Изгребвани са и земни маси без разрешението на екоминистерството в грубо нарушение на закона.
Според Каратерзиян след първия етап, когато се установи, че подпорната стена изпълнява функцията на подпорно съоръжение, можело и да поеме други функции – да се използва за жилища или офиси, но това било гавра със закона.
Странно как това, че някой се гаври със законите някак е невидимо за шефовете на държавните служби, ангажирани с контрола. Гражданите, барабар с геодезиста Йоан Каратерзиян, виждат, че 4-етажната подпорна стена е със стаи, стълбища и асансьори, а министърът на регионалното развитие и подчинените й от ДНСК твърдят, че нарушение на законите няма. Документите за укрепителното съоръжение, наподобяващо скелет на хотел, били изрядни. Проверките, които се правят на плаж Алепу, са формални, защото държавата ни хич я няма. Ясно е, че когато на първия етап строежът е писан като подпорна стена, за бюрократите той си е брегозащитно съоръжение. Да, но към същата тази подпорка може да се долепят още три стени стени, а след като е вдигната в нарушение на изискванията от РИОСВ – Бургас и изгребването на земна маса не е съгласувано с екоминистерството, е нужно да се събори. Йоан Каратерзиян вярва, че това ще се случи, ако прокуратурата си свършила работата. Работата обаче е там, че подчинените на Гешев, чиято основна функция според милиардерът -беглец Васил Божков и опозицията е да служат като бухалки на властта, нямат мотив да спрат гаврата със закона. Затова играта на „един не чул, друг не видял“ ще се играе дълго. Вероятно ще позабавят втория етап на строежа, т.е. изграждането на самия хотел, докато минат изборите и се успокоят страстите и след това бетонирането край морето ще продължи, докато българинът не се научи да върти сопата и да не избира неми слепци да го водят към дъното.