Тарикат от Бургас мами хора, мотае ги за мебели

Фирмата му е регистрирана в малко селище край Бургас, където всички се познават, но за него никой не е чувал. Измамените плащат хиляди за мебели, които не получават

3500 лева за несъществуваща кухня плаща семейство от Ямбол на майстор на мебели. След като дават капарото обаче, майсторът изчезва. Тази абсурдна история бе разказана преди време в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. След излъчването на репортажа, с екипа се свързаха още потърпевши. По същата схема и те плащат няколко хиляди лева за нова кухня, старата изхвърлят, а новата така и не пристига.
Младо семейство от Ямбол си поръчало преди няколко месеца нова кухня, която харесали във Facebook. За да направят място на новата, изхвърлили старата.
Намерили човек, който им дал добра оферта ни добра оферта. Дали му 2000 лева капаро. Но поискал още 1500 лева, защото трябваше да се платят новите електроуреди и принт стъкло.
Заради ситуацията, в която се намираха, семейството предпочетоха да не показват лицата си, защото един месец и 50 пропуснати повиквания по-късно, разбрали, че са били измамени.
Както още няколко други семейства в еленското село Майско.
„Става въпрос за нелоялна търговска практика. Глобите са от 1000 до 30 000 лева при първоначално нарушение. Ако има т.нар. „елемент повторност”, в разтояние от една година, тогава тази санкция може да стигне и до 50 000 лева”, обясни Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.
Малко след излъчването на репортажа, мнимият майстор на кухни от Бургас отново посетил семейството от Ямбол и започва да прави кухнята. На следващия ден тя е сравнително довършена. Липсват предварително платените електроуреди, както и някои елементи. Майсторът ги уверява, че са поръчани, но са в Бургас. Тръгва си. И не се връща.
6 000 лева излязла крайната сметка на младото семейство. Като 1500 от тях изчезнали безследно.
Борислав Борисов и съпругата му са още едно семейство платило, но не получило кухня, свързаха се с нас след излъчването на репортажа. Те са от Лом. Но от години изкарват прехраната си в Италия. Парите за нова кухня събрали с много лишения.
„Иска половината пари – 3000 лева. Мина известно време, донесе ми дървени там врати, плоскости. Къде сглобил, къде не сглобил, без панти, без нищо!!! Питах го кога ще дойде, а той повтаря „после, после…“ и така от по-миналата година. Жена му била в болницата един път. Втори път това, трети път онова. Четвъртия път колата се строшила”, обясни той.
Тъй като фирмата няма офис, екипът на Нова направи справка в Търговския регистър, за да открие мястото, където евентуално се правят мебелите. Регистрацията е във Върли бряг, но точен адрес липсва. В малкото селище край Бургас всички се познават, но никой не е чувал за мебелната фирма.
Тъй като никой от потърпевшите не е получил касова бележка за капарото, което е платил, екипът на Нова сезира Националната агенция за приходите, откъдето възложиха проверка на фирмата.