Трагедия! Лелята на убитата Виолета Иванова от Бургас във война със социалните за детето й

Жана Динева е решила да се бори докрай със социалните, за да осинови едното от децата на убитата Виолета. Големият син на застреляната жена се удави преди дни до моста в Бургас

57-годишната Жана Динева от три години иска да осинови децата на убитата си племеница. Трагедията на жената става още по-страшна след като едно от момчетата се удави преди около две седмици до бургаския мост. Пред камерата на Нова телевизия дамата, която печели по 1500 лева на месец като кранист и е ценена от колегите си, сподели, че няма да се откаже от битката си със социалните бюрократи, докато не й разрешат да осинови малкият син на застреляната Виолета Иванова.
Динева има трима сина и две внучета. Поела е и тежкото бреме на една от най-трудните професии за жени – кранист. В живота на Жана настъпва тежък обрат след като губи по шокиращ начин племеницата си. На 22 юли 2012 г. 31-годишната Виолета Иванова е застреляна навръх рождения си ден от съпруга си, с когото били в развод.
Четири куршума попадат в гърба на младата жената пред очите на невръстните и синове. Николай е почти на 5 годинки, а Борислав – на 4. Обезумелият от ревност Тодор и до днес излежава в бургаския затвор 23-годишната си присъда. Двете деца остават за отглеждане при почернената баба.
„Тя се грижеше за тях допреди три години, заболя, направи си операция и просто нямаше сили да се грижи повече за тях и ги даде в дома „Ронкали”, частна агенция за закрила на детето”, казва Жана Динева пред репортера Елена Танева.
Тогава Жана решава да осинови децата на племеницата си и подава заявление в социалните служби. „Три служителки от институцията дойдоха да видят условията вкъщи. Казаха ми, че тези деца не могат да ми ги дадат, но могат да ми дадат друго – да си стоя вкъщи и да взимам 500 лева. Аз им казах, че аз взимам 1 500, не е за пари, аз ги обичам тези деца, защото са кръвна връзка, на моята племеничка. Ние много се имахме с Виолетка”, разказва още тя.
Борбената Жана не се отказва и продължава битката за децата в съда. До сега решение все още няма. Тежката дума имали Дирекцията по социално подпомагане в Бургас. Случаят се оказва сложен и за магистратите, защото при живи баба и баща, но и пълната им невъзможност да се грижат за Николай и Борислав, процедурата по осиновяване се оказва тромава.