23 хотела ще се строят в местност Алепу?

Не един, а цели 23 строежа са предвидени в защитената местност Алепу, разкри главният архитект на Созопол Радост Георгиева, Тома Белев й иска оставката

Скандалният строеж на Алепу може да не се окаже единствен. Не един, а цели 23 строежа са предвидени в защитената местност край Созопол, каза пред бТВ главният архитект на общината.
Протестът днес бе пред сградата на регионалната екоинспекция, защото, според несъгласните с прекомерното застрояването на Черноморското крайбрежие, това е институцията, която трябва да следи природата да бъде опазвана, а не унищожавана.
Протестът не е само срещу строителството на Алепу, а в защита на цялото Черноморие.
23 ПУП-а, всички те със завишени параметри на застрояване и минали екооценка, са предвидени в защитена местност Алепу. И строителството там може да започне във всеки един момент.
Голяма част от защитена местност Алепу е включена в Общия устройствен план на Созопол като зона за курортно строителство.
„Направихме справка – 19, 23 общо, като 4 от тях са на „Алепу вилидж“. Те са одобрени ПУП-ове, те са действащи. От тези 23, който иска да строи, може да строи“, заяви арх. Радост Георгиева – гл. архитект на Община Созопол.
Въпреки че всички тези терени попадат в зона А на черноморското крайбрежие, за тях ограниченията за по-ниско строителство не важат.
„Те важат, така пише в ЗУТ, само когато се правят нови ПУП-ове, т.е. вече влязъл в сила ПУП, си запазва собствените параметри, които са били одобрени, т.е. те винаги са по-високи, не се редуцират. Кота корниз 10 метра, плътността е 30, кинта – 1 и озеленяването е минимум 50 %. В тази зона се правят предимно хотели, вили, жилища“, каза още арх. Радост Георгиева.
До вече започнатия строеж, дружеството „Алепу вилидж“ има още три терена, предвидени за застрояване.
„Ако утре възложителят си направи проектиране и дойде в общината с цялата си проектна документация, има пълното право да поиска разрешения за строеж и на останалите си имоти“, обясни арх. Георгиева, като дoбави, че не може да каже точно на каква площ са.
Между 25 и 30 декара, поясни главният архитект на общината.
Протестиращи се събраха пред екоинспекцията в Бургас.
„Тя е призвана да следи за опазването на околната среда, а не за нейното застрояване“, каза Кремена Ватева.
„Докато няма осъдени министри, зам.- министри, длъжностни лица, докато тези хора не получат ефективни присъди, няма да се получи само с протести“, заяви Асен Бонджев.
Геодезическото заснемане трябва да установи дали строежът е в рамките на имота или е извън него, уточниха от Агенцията по кадастър в Бургас.
Междувременно природозащитникът Тома Белев коментира във Фейсбук, че твърдението на главният архитект на Созопол как ПУП и ОУП приети преди 2008 когато влиза в сила ЗУЧК запазвали предвижданията си е достатъчно за освобождаване по некомпетеност. „Защото говорейки го гледаше новия ОУП от 2014 на общината, който по нейната логика не трябва да съществува и Созопол трябва да се застроява по ТУП от края на деветдесетте, в който няма застрояване в района на Алепу“, сподели в социалната мрежа Тома Белев.
Според юристи влезлите в сила ПУП запазват действието си дори след приемане на нов ОУП, но общинарите могат да ги променят. Процедурата се казва „изменение на ПУП“, а за основание могат да използват промяната на фактическата обстановка и по-точно законодателството, иначе казано отдавна влязлото в сила ЗУЧК. И за да не тръгнат да строят някои собственици докато трае процедурата по изменение на ПУП, кметът на Созопол може да наложи строителна забрана за две години с опция за удължаване с още една.