Депутатите пожалиха Бойко, оставиха народът да го разпне

Очаквано правителството на Бойко Борисов не падна, меренето на мускули в пленарната зала бе излишно, но скоро народът ще накаже и него, и тези, които го подкрепят

Правителството на Бойко Борисов оцеля след вота на недоверие в парламента. Дали обаче няма да се окаже 13-ят ден на протести фатален за ГЕРБ!?
Очаквано правителството не падна, защото гласовете на т.нар. опозиция бяха малко. В пленарната зала обаче бе регистрирана поредната шашма с гласовете на народните избраници. При 199 официално регистрирани, са гласували 237, от които 102-ма са подкрепили вносителите от БСП, а 124 дават право с гласа си да ни управляват тези, заради които народът излезе на улицата.
ГЕРБавите триумфират, но скоро народът ще накаже и Бойко, и тези, които го подкрепят. Дори и протестите да не доведат до предсрочни избори, агонията на управляващите ще се засилва с всеки следващ ден до момента, в който платените социолози и анализатори не бъдат принудени да заговорят как политическо цунами отнася дъртите партийни грешници. Това време няма да е далече и то ще дойде заради гафовете на управляващите.
Резултатът от вота на недоверие бе очакван. Меренето на мускули в пленарната зала бе излишно, защото макар и да имат доста солидни аргументи, че корупцията е слабото място на управляващите, другарите от БСП и техните авери от ДПС нямат сили да катурнат правителството.
Според политологът Страхил Делийски управляващите в момента имат различни пътища, по които могат да тръгнат. Единственият смислен от тях обаче е да се използва спокойствието на гарантираното парламентарно мнозинство и да се опитат да чуят не само гласовете от площадите, но и тези на мълчаливото мнозинство, каза той в „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Сега на ход са от една страна правителството, а от друга – протестът. Има много посоки, в които може да се тръгне”, коментира пък социалният антрополог Харалан Александров.
„Има много хора, които споделят недоволството. Мълчаливото мнозинство не е глухо, то е разделено. Много хора очакват промяна, но искат тя да се случи по еволюционен, а не по революционен път”, допълни той.
Според политолога Татяна Буруджиева мълчаливото мнозинство в момента формира своите нагласи и предпочитания. „Именно те ще определят предстоящия вот. Някои неща вече са се разместли. Онова мнозинство, което гласува срещу вота на доверие, няма да е същото в следващия парламент”, прогнозира тя.
България вече не е същата. Най-смелите българи излязоха на улицата, за да покажат на управляващите, че не са желани. „Оставка!“ и „Всички вън!“, крещят те под прозорците на властта. И леви, и десни, и центристи, и царисти протестират. Обединява ги каузата за спасение от мутрите. Дошло е време разделно, както би казал акад. Антон Дончев. Подобно на фанатичния Караибрахим съвременните еничари ще служат още известно време на задкулисните си господари, докато българите се събудят и не подкрепят своите синове и дъщери. Децата на България са пребивани на площадите като студентът от Хага, за който премиерът обяснява как неговият дядо комунист не ни дал възможност да учим в чужбина, а в последствие се оказа, че старецът, за който Бойко говори неподготвен е мирен хирург. Не е бил дори член на БКП, за разлика от него.
Колко още ще продължи агонията на този човек? Докога ще се излага и ще ни излага? Депутатите днес пожалиха Бойко, оставиха май народът да го разпне.