Заложил ли е кметът на Бургас капан на старейшините заради сарая на Доган?

Кметът на Бургас лично се зае да ни обясни как този път до сарая на Доган не се ползва, защото е преграден и се забива в частен имот, каза Димитър Найденов

Общинският съветник от „Демократична България“ Димитър Найденов обвини администрацията на кмета Димитър Николов, че поставила него и колегите му от местния парламент в капан.
„Докладната, която бе изработена от администрацията на кмета на град Бургас, постави Общинския съвет като заложник да бъде зависим от съдбата на жителите на рибарско селище Ченге скеле“, каза старейшината пред бТВ.
Защо в една и съща докладна администрацията на кмета се беше погрижила да вкара тази скандална точка под номер 3 за деактуване на публична общинска собственост в частта за тази улица заедно с проект по програма ПУДООС за 5 милиона лева, с който да бъде изградена канализация на гражданите на Ченгеле скеле, попита той.
От 30 години бургаските рибари имат нужда от нея, обясни Найденов.
Това беше един капан, който се заложи и общинските съветници бяха поставена пред избора или да лишат гражданите на Ченгеле скеле от така необходимата за тях канализация, или да гласуват промените в ПУП-а така, както ги бяха заложили, жалва се той.
„Нищо не е налагало тези две несъвместими една с друга точки, да бъдат в една докладна. Освен това документът е бил внесен в последния момент, така че общинарите не са могли да се запознаят с него. Това е направено умишлено, защото кварталът, за който се осигурява причиствателна станция, се намира на 2,5 км. от улицата, която присъства в същата докладна“, каза общинският съветник в интервю за предаването „Тази сутрин“.
„Тази история започва още през 2009 г., когато с постановление на Министерския съвет се определят обектите за националната сигурност като нефтобаза „Росенец“ се определя такъв. „На основание на това постановление през 2018 г. „Лукойл“ изисква от Община Бургас да му бъде осигурена санитарно-охранителна зона, по която да патрулира с автомобили. Понеже нефтобазата граничи с имотите, придобити от „Лукойл“ и фирмите, свързани с почетния председател на ДПС, за да мине оттам път, трябва да се отнеме част от имота на тези дружества“, каза Найденов.
„Община Бургас разполага с хиляди имоти, но решава именно с този да ги обезщети за санитарно-охранителната зона на база „Росенец“. Когато в дебатите на Общинския съвет започна да излиза тази скрита идея. В докладната никъде на пише, че се дава улица на Ахмед Доган. Има едни кадастрални номера на имоти“, обясни той.
„Това много лесно може да обърка хора като мен, които са с няколко месеца стаж в Общинския съвет. Накрая в паузата между двете гласувания кметът лично се зае да ни обясни как този път не се ползва, защото е преграден и се забива в частен имот“, заяви общинският съветник.
„По силата на тези изменения на ПУП, които той предлага, ще се изгради нов път, който да заобикаля Доган сарай и ще се стига до самия морски бряг, щяло да се осигури паркинг за гражданите. Заедно с това, щяло да се се изгради и канализация за хората в рибарското селище. Това постави общинските съветници пред много труден, морален избор без време да го обмислят за това дали да лишат гражданите на Ченгене скеле от чаканата 30 години канализация и пречиствателна станция само, за да направят напук на един обитател на някакъв имот в съседство, което бе непочтено“, коментира Найденов.
Той сподели, че е бил подлъган да гласува „за“ деактуването, защото бил общински съветник само с 2 месеца опит и никой не му казал, че „даряват един път на Доган“, а всички имоти били описани с кадастрални номера в докладната, което му пречело да се ориентира.
Общинския съветник не знае и къде е изчезнал пясъкът на плажа на Росенец, нито как са се озовали огромните камъни там, но е категоричен, че това трябва също да се проучи, предвид че всички плажове трябва да бъдат картографирани и са държавна собственост, а този конкретно го няма на картата.