Затвориха дискотеките и баровете заради рекорда по заразени с COVID-19

Купонджии ревнаха в социалните мрежи срещу Ананиев. Плашат с революция заради затварянето на дискотеките и баровете след рекорда по заразени с COVID-19
От петък не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения. На открито пък се допускат при заетост до 50 % от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев, преди да подпише новата заповед за връщане на част от мерките срещу пандемията от коронавирус.
От 00:00 часа тази нощ няма да се разрешават групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито (в т.ч. сватби, балове, кръщенета и др.).
Здравният министър разпорежда още всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, да се провеждат без публика.
В заповедта е разписано още, че министрите и държавните органи, съгласно функционалната си компетентност, е необходимо да предприемат незабавни контролни мерки на територията на цялата страна, като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на противоепидемичните мерки, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Всички прояви и събития следва да се организират при засилен предварителен и текущ контрол. Областните щабове, кметствата и областните администрации създават необходимата организация за контрол по спазване на въведените мерки на територията на страната, като могат да въвеждат и допълнителни такива при отчитане на спецификата и данните за разпространението на COVID-19 в съответните населени места.
Новата министерска заповед предизвика буря в социалните мрежи. Купонджии заплашиха с революция. Те припомнят, че в съседна Сърбия заради подобни ограничения хората въстанаха и нахлуха в парламента, а полицейски автомобили бяха запалени.