И Цветанов скочи на Бойко, предсрочните избори неизбежни

Кабинетът „Бойко III” няма да изкара докрай мандата си. Упорството носи само негативи на ГЕРБ. Дори и Цветан Цветанов вече е убеден, че предсрочните избори са неизбежни

Бойко Борисов да подаде оставка. За това настоява бившият му заместник в ГЕРБ Цветан Цветанов.
„Единственият разумен изход от създалата се криза е предсрочният вот. Той е по-добрият вариант, отколкото предстоящата агония на правителството до пролетта“, заяви председателят на Евро-Атлантическия център за сигурност, цитиран от БГНЕС.
Той подчерта, че правителството на премиера Бойко Борисов носи вина за настоящата криза, за неотстъпчивостта и липсата на институционална комуникативност през последните месеци.
„ГЕРБ губи както от варианта за предсрочни избори, така и от този за редовен вот напролет. Управляващите нямат печеливш ход. Те не са искрени с намеренията си да се справят с икономическата криза“, заяви Цветанов.
Според него правителството е загубило тотално доверието свързано с управлението на медицинската криза у нас.
„Всъщност отношението на българите към коронавируса е главно резултат от политическото недоверие към управляващите. В подобна ситуация предсрочният вот изглежда по-разумен изход, отколкото предстоящата агония на кабинета до пролетта“, заяви Цветанов.
Според него протестите едва ли ще затихнат и през късната есен ще има още по-силни вълни, което ще съвпадне и с разпространение на COVID-19. „Тогава моралната неадекватност на управляващите ще изглежда непоносима. Тезата за тежката зима, която се лансира отсега, отново ще се пише на сметката на управляващите“, добави той.
Цветанов подчерта, че ако властите реално искат да спрат събирането на големи маси от хора, което е една от предпоставките за разпространението на COVID-19, трябва да удовлетворят исканията на гражданите – да се подадат исканите оставки.
Страхът от служебно правителство, сформирано от жадният за мъст Румен Радев, е една от причините Бойко да се стреми да задържи властта. Другата е, свързана с факта, че може тотално да се объркат нещата в ЦИК и играта на политиците с мъртвите души да се окаже невъзможна. Тогава ще лъсне голата истина за симпатиите към политическия елит. Това е по-страшно и от идеята за правителство, оглавено от президента.
Игричките на Цветанов са не по-малко страшни за елита. Той се ползва с доверие сред симпатизантите на ГЕРБ и може да обърка плановете на управляващите. Затова не върви Бойко да се прави на глух. Лошото е, че май няма какво да му отговори. Време е просто да се разкара от политическата сцена.