Обяснител: Защо България е погълната от ежедневните антиправителствени протести?

Pascale Davies 

https://www.euronews.com/2020/07/18/explainer-why-is-bulgaria-engulfed-in-daily-anti-government-protests

Хиляди антиправителствени протестиращи в България – някои скандират „Мафия навън“ – са се ударили по улиците на столицата София.

Те обвиняват в ендемична корупция и искат оставката на премиера Бойко Борисов, неговото дясноцентристко правителство и главния прокурор.

И така, каква е историята зад протестите? И може ли Борисов успешно да успокои бурята, обхванала администрацията му?

Какъв е фона на антиправителствените протести на България?

7 юли: Тежко въоръжени служители по сигурността извършиха нападение в кабинетите на президента Румен Радев, вокален критик на записа на консервативната управляваща партия за корупцията. Радев обвинява Борисов, че има „връзки с олигарсите“.

Секретарят по правните въпроси и антикорупцията на президента и неговият съветник по сигурността и отбраната бяха задържани за разпит, а офисите им бяха претърсени.

Според критиците набезите и арестите, организирани от главния прокурор Иван Гешев, повдигат въпроси дали ролята му е станала твърде политическа.

„Корупцията и дефицитът на правосъдие са крайни проблеми“, каза пред Euronews Димитър Бечев, старши сътрудник на Атлантическия съвет.

„Но сега това е в резонанс с по-широк кръг от общество, тъй като премиерът Борисов изглежда слаб и зависи от интересите, а действията на Иванов са изложени ярко как присадката е жертва на всеки българин“, каза той.

JOHN THYS / POOL / AFP
Българският премиер Бойко Борисов отказа призиви за оставка. JOHN THYS / POOL / AFP

Прокурорите казаха, че нападенията са част от две отделни разследвания за ограничаване на влиянието и разкриване на държавна тайна.

Протестиращите, които скандираха „Мафия навън“ и „Оставка“ в събота обвиняват правителството на Борисов и главния прокурор Гешев в умишлено забавяне на разследванията на предполагаемите връзки между официални лица и местни олигарси.

11 юли: Радев призова правителството и главния прокурор да подадат оставка.

„Превръщането на правителството в мафиотска структура накара българите на свобода от всички възрасти, независимо от политическата им принадлежност, да повдигнат искания за спазване на закона“, каза той в телевизионно обръщение към страната.

Ричард Дрю / Copyright 2019 The Associated Press.
Снимка от файла: Президентът на България заяви, че в реч пред нацията се формира „антимафиотен консенсус“. Ричард Дрю / Copyright 2019 The Associated Press.

„Има само един изход от настоящата ситуация – оставката на правителството и главния прокурор.“

Той каза, че гневът се е надигнал след години на „корупция, подбуждане на страх, рекет на прокуратурата“ и че се формира „антимафиотен консенсус“.

Гражданските протести започват часове по-късно с демонстранти с искане управляващата партия ГЕРБ и главният прокурор да подадат оставка.

12 юли: Протестите стават бурни. Арестувани са 18 демонстранти, ранени са двама протестиращи и четирима полицаи.

13 юли: Протестиращите настояват да се сложи край на това, което казват, че е полицейска бруталност, както и оставка на правителството.

Стотици демонстранти се отбиват на малък плаж на Черно море, за да протестират срещу високопоставени служители, които според тях нарушават закона.

Достъпът до плажа е съкратен, тъй като това е имение, използвано от лидера на малка либерална партия, която тихо подкрепя Борисов, съобщава агенция AFP.

Валентина Петрова / Copyright 2020 The Associated Press.
Макар и предимно мирни, някои от протестите се превърнаха в бурни. Валентина Петрова / Copyright 2020 The Associated Press.

Протестите продължават и през следващите дни в столицата София и в някои други градове в България. Правителствените протестиращи също се опитват да пробият в парламента.

Корумпирана ли е България?

Държавният надзирател Transparency International нарежда България като най-корумпираната от 27-те държави в ЕС.

„Усещането за липса на справедливост се натрупа през всички тези инстанции през последния месец или около това“, каза Весела Чернева, ръководител на софийския офис на Европейския съвет за външни отношения.

„Хората се вбесиха много, защото сега са убедени, че олигархията има много по-голяма власт над държавата, отколкото всеки може да си представи, и че главният прокурор действа като политик, а не като обществен защитник“, каза тя пред Euronews.

Но не е само на политическо ниво. Корупцията засяга и бизнеса на България. За икономиката се казва, че е една от най-бедните в Европа , главно поради корупцията.

Доклад от 2019 г. от Центъра за изследване на демокрацията в София за корупцията в България казва, че поне 35% от договорите за обществени поръчки включват корупционни практики.

Как Борисов реагира на призивите му да подаде оставка?

Премиерът Борисов, бивш телохранител и пожарникар, заяви, че когато започнат протестите, той ще остане на власт, позовавайки се на необходимостта от стабилност, тъй като „светът влиза в най-ужасната си криза“, като се позовава на пандемията на коронавируса.

Неведнъж е настоявал за спокойствие и отказва да се оттегли.

На 15 юли партията на Борисов обяви в изявление, че премиерът поиска оставката на министрите на финансите, икономиката и вътрешните работи след разговори в рамките на партията.

Новината първоначално бе аплодирана от хиляди протестиращи, но ден по-късно над 18 000 души отново бяха по улиците, които призовават за оставката на Борисов.

„Съдейки по нивото на ярост, което можете да видите по улиците, много млади хора няма да вземат козметични мерки като отговор“, каза Чернева и добави, че уволнението на министрите вероятно няма да е достатъчно, за да потуши размириците.

„Възможно е също да сме стигнали до момента на възвръщаемост в смисъл, че само провеждането на нови избори може да разреши кризата“, каза тя.

Кои са антиправителствените протести на България?

Демонстрантите са предимно студенти, художници и млади професионалисти, каза Чернева.

Тя каза, че митингите са главно мирни и че „общият мотив е изключително граждански“.

NIKOLAY DOYCHINOV / AFP или лицензодатели
Казват, че протестиращите са основно студенти и млади професионалисти. NIKOLAY DOYCHINOV / AFP или лицензодатели

„Още вчера [четвъртък] видяхме хора от демонстрациите, застанали между полицията и протестиращите, за да избегнат напрежение или провокация“, каза тя.

Тъй като броят на протестиращите е между 10 000-20 000 души, тя каза, че движението „не заплашва стабилността или обществения ред“.

Euronews е интервюирала Мария Матева, 32-годишна активистка от Правосъдие за всеки (Справедливост за всички), която се присъедини към протеста от първия ден, първоначално в родния си град Бургас, след това в София.

Според г-жа Матева – която иска цялостна реформа на правосъдната система, включително промени в ролята на главния прокурор – никоя мейнстрийтова партия не е годна да предизвика реални промени в България.

„Вижте, повечето политически формации в България произхождат от комунистическата партийна структура. Те са едни и същи хора, оцветени по различен начин“.

Тя се надява, че по-малки партии като Демократична България (БД), подкрепени от „истинските демократи“, според нея, ще станат по-големи в бъдеще. (В момента БД няма места в парламента).

Въпреки това тя смята, че младите хора ще имат силата да обърнат прилива, поколение, което „е учило и е живяло в чужбина“ и което „ще се надяваме да се отървем“ от сегашната политическа класа, нещо, което предишните поколения не успяха да постигнат ,

„Братовчед ми току-що ми се обади по телефона от Дъблин и плаче„ Трябваше да бъда с теб. Моето поколение е глупаво и неуспешно, но ще успееш “.

Катрина Димитрова, млада българка, която е учила във Великобритания и живее в Лондон, е част от поколението, за което Мария Матева споменава, и се съгласява с нея: „Нуждаем се от ново начало, нови лица“.

С любезното съдействие на Мария Матева
Протест в София на 18 юли с любезното съдействие на Мария Матева

Какво е решението на протестите на България?

Решението за премахване на корупцията в България се крие в новите избори, каза Бечев, като добави, че ще трябва да бъде последвана от „реформа на коренната и браншовата съдебна система“, която ще включва „ограничаване на властта на главния прокурор и разширяване на отчетността“.

Но това изглежда малко вероятно. Сегашният мандат на Борисов предстои да приключи в началото на 2021 г. и той отказа да се оттегли.

Той ще се изправи пред предложение за недоверие, стартирано от Социалистическата партия през следващата седмица, което се очаква да спечели.