Радост в Англия, разработиха ваксина срещу COVID-19

Новата ваксина, която е разработена от учени от университета в Оксфорд, произвеждат антитела и Т-клетки, които могат да се борят с COVID-19. Направена е от генетично разработен вирус

Ваксината срещу COVID-19, която учени в университета в Оксфорд тестват върху хора, работи. В научна публикация в авторитетното списание „The Lancet“ се казва, че ваксината е безопасна и няма регистрирани странични ефекти, съобщава бТВ.
Ваксината, наречена AZD 1222 е разработена от учени от британския университет в Оксфорд съвместно с компанията „Астра Зенека“ е тествана на 1077 пациенти. Инжектирана в организмите на участниците в тестовете, тя произвеждат антитела и Т-клетки, които могат да се борят с коронавируса.
Ваксината се разработва с безпрецедентна скорост. Тя е направен от генетично разработен вирус, който причинява обикновената настинка при шимпанзетата. Това означава, че ваксината прилича на коронавирус и имунната система на човека може да се научи как да я атакува.
„Амбицията е споделена. Възможно най-скоро да има евтина, много, много широко достъпна ваксина“, каза Адриан Хил, директор на научния институт Дженър, Оксфорд.
В резултат на обвиненията, че не се е справило с пандемията, британското правителство отпусна стотици милиони лири за разработване на ваксина срещу коронавируса.
„Обединеното кралство поведе международните усилия за намиране на ваксина. Днес университетът в Оксфорд обяви партньорство с AstraZeneca за разработване на това, което според тях скоро може да бъде средство за ваксиниране срещу тази болест“, заяви Борис Джонсън.
Великобритания вече е поръчала 100 милиона дози от ваксината.
Новината от днес е много обещаваща, но все още е твърде рано да се разбере дали това е достатъчно, за да се предложи адекватна защита от коронавируса за всички нас. В ход са по-големи изпитания.