Скандалните снимки трябвало да ни убедят, че Бойко се е оял и е станал барон

Скандалните записи, чатове и снимки водят до морална деградация на обществото, коментира Росен Йорданов. Целта била да се убедят хората, че Бойко Борисов се е оял
Скандалните снимки трябвало да ни убедят, че Бойко се е оял и е станал барон. Това каза в студиото на „Тази неделя“ по бТВ психологът Росен Йорданов.
Това, което наблюдаваме като процес е нарастваща тревожност, добавя той.
Според него, посланието по цинично, но имало хора, които ръкопляскат и такива, които силно се възмущават.
Много е важна реакцията на тези скандали от страна на държавните мъже, заяви психологът.
Голямата травма за нас на психологическо ниво е, че се стига до морална деградация на националното съзнание, ние я тласкаме да регресира в своето развитие, а като народ трябва да ставаме все по-самостоятелен, но отива към по-ниски форми.
Според него отношенията Радев-Борисов са като тези на скарало се семейство, в което децата страдат най-много, като последните символизират българския народ.
Те принизяват проблема до махленското поведение или партийно събрание.
Йорданов даде пример с езика и импулсивността на премиера Бойко Борисов, който вместо да заяви, че дава всичко за месец да се проучи и ще излезе с отговори след това, застава в партийната си централа като човека Борисов. Той трябва да представлява институцията, не себе си, смята още психологът.
Според него прегръдката към председателя на НС Цвета Караянчева, която бе замесена в един от записите с глас, наподобяващ този на премиера, е, за да се подсили ефектът.
Обаче виждаме, че липсва такава невербална синхронност, както в поведението на Караянчева, така и в лицето на столичния кмет и на други представители, коментира той.
Самата Караянчева показва с жестовете си на заглаждане на косата след прегръдката, че не й е комфортно, подчерта психологът.
Това е един от жестовете, които целят да възстановят емоционалния баланс, усещане за комфорт в ситуацията, а прехапване на устни значи въздържане от вербална изява, добави експертът.
Според него и президентът Румен Радев е излязъл от рамките на представител на своята институция, защото се занимава с вътрешнопартийни теми, а по Конституция това не би трябвало да е така.
Йорданов смята и че прокуратурата обърква най-много нещата. „Тя би трябвало да повдига и поддържа обвинения, тя не се занимава със СРС-та и пращане на подобни неща, работа на МВР и службите е това, объркване се получава“, коментира той.