Срутище ли е ГЕРБ? Доверието в тях се срутва, но стискат властта

Томислав Дончев призна, че за ГЕРБ е по-изгодно веднага да сдадат властта и да ходят на избори, но… нямало правителството няма да поддава оставка. Щетите им били големи
ГЕРБ заприлича на свлачище. Доверието в тях се срутва и с всеки изминал ден изглежда все по-вероятно в пропастта да се озоват всички партийни грешници, управлявали страната през последните десетина години.
Заради протестите и скандалите с НОЩ, чекмеджетата с пачки и кюлчета, със записите и снимките, с озверелите полицаи, които пребиват протестиращи младежи, ГЕРБавите са на път да загубят народната любов и електоралната си тежест, а до претеглянето, пардон до момента, когато ще се наредим до урните, остава по-малко от година. Затова и както казва вицепремиерът Томислав Дончев, за управляващите е най-добре да сдадат властта и да се насрочат веднага предсрочни избори. Може би биха имали интерес от това, но страхът, че президентът може да им извърти някой гаден номер, за да загубят изборите, не им дава покой. Плаши ги навярно и това, че ако Гешев падне, може да започне разследване и да се разкрие истината за къщата в Барселона, за нощното скафче с пачките и кюлчетата в стаята на премиера, за скандалните записи. Нормално е, когато всички те вземат за боксова круша, да се страхуваш от последствията, а те може да са наистина страшни.
Според Цветан Цветанов, хората, които са били на антипротеста, са били докарани под страх от репресии. Бившият на Бойко Борисов в ГЕРБ е убеден, че ако изборите са сега, ГЕРБ ще си намали поне наполовина броя на депутатите си. Прогнозата му за близкото бъдеще вбеси Дончев и той заговори за катарсиз. В предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия той сподели, че искал за една година да се отдалечи от политиката и да се върна после с повишена мощност и просветление. Да внимава какво си пожелава, че това може да се сбъдне не за една, а за цели четири години, защото партията ми прилича на свлачище!
В сутрешният блок на Нова той коментира желанието на червените за нов вот на доверие като грешно.
„Това е политическа грешка. След един неуспешен да внасяш втори вот на недоверие със същата тема е нелепо“, заяви вицето.
Според него оцеляването на управляващата коалиция не можело да е цел, или мисия. „Искрено се надявам тази гражданска енергия, разпиляна на площада, да се катализира и да се появи водач, който да постави конкретни искания. Омразата е само отрицание. Приемам правото на гражданите на площада да не ни харесват. Някои от тях имат основание за това, но ми е болно, когато енергията им е разпиляна“, сподели Дончев.
По-болно ще му е, когато тази същата енергия, за която говори като онези, които махаха ръце като Джуна и разправяха небивалици, отприщи ново политическо цунами, което да измете дъртите партийни грешници от политическата сцена.
Въпросът защо ГЕРБавите са вбесили хората, които са искали да отидат до морето в парк Росенец и дали можем да отидем на плаж, без да бъдем бити от полицаи, останаха без отговор.
В опита си да даде някакво обяснение Дончев изтъкна, че ако нямало полиция край морския сарай на Доган, едните протестиращи щели да се сбият с другите, т.е. опълченците от ДПС щели да воюват срещу плажуващите фенове на Христо Иванов.
„Двете партии, които участваха в тези събития, си укрепиха авторитета и спечелиха политически дивиденти. Щетите бяха само за нас. Това, което стана, не с случайно. Христо Иванов не се е озовал случайно на плажа. Вчера нямаше никакви плажуващи. А ние нито продаваме въпросния имот, нито урегулирането на терена се е случило по наше време“, оправдава се заместникът на Бойко в Министерския съвет.
Доколкото си спомням последните действия са по времето на кабинета Орешарски, изстреля той.
Нали кметът и областният управител, който представлява държавата, трябва да отстояват конституционното ни право да имаме достъп като граждани, поясни обаче водещият Виктор Николаев.
„Доколкото разбрах има процедура по уреждането на път, който да води до плажа. Съмнявам се дали щеше да е посещаем, ако я нямаше политическата интрига“, сподели Дончев.
Нормално е да се съмнява в това, но пък защо забравя, че не кой да е, а лично кметът на Бургас Димитър Николов, който е и заместник-председател на ГЕРБ обяви за грешка недопускането на хората и сам ги поведе към плажа!? Сега защо се опитват да ни убедят, че това било провокация? Провокатор е кметът ли? Ще се разграничат ли ГЕРБавите и от него?
Оставка на правителството, на кмета, на областния управител и на всички общински съветници, които подкрепиха докладната на градоначалника за пътя към сарая е единственото правилно решение, което може да успокои страстите и да обезсмисли протестите. Едва ли обаче това ще се случи. Свлачището ГЕРБ не може да бъде укрепено.