Ялов опит на прокуратурата да спре протеста със записи, разраства се

Прокуратурата атакува опозиционерите, които скочиха срещу хунтата, със записи. Опитът да ни внушат, че Черепа е поръчал протеста, не спря недоволните

Ялов се оказа опита на прокуратурата да заглуши протеста със скандални записи. Магистрати изкараха аудиофайлове в стремежа си да докажат, че лично Васил Божков си е поръчал протеста срещу Гешев и правителството. Противно на очакванията им обаче вместо компроматът да разколебае хората, на улицата излязоха повече гневни българи.
В изпратените до медии записи на телефонни разговори се посочва, че обвиняемият Васил Божков разговаря с лице, за което по справка на ДАНС се предполага, че е журналистът Огнян Стефанов. За политика, който разговаря с Васил Божков, от ДАНС отчитат, че има вероятност да е Александър Паунов, депутат от БСП, съобщава бТВ.
В друг разговор с неустановено лице се търси финансова подкрепа от 30 хиляди долара.
Според говорителя на Иван Гешев се разследват и членове на правителството, и на администрацията на президента.
Заради тези разговори прокуратурата започва ново разследване срещу Божков за престъпление по глава първа на Наказателния кодекс – там се третират държавна измяна, диверсия, предателство и други престъпления срещу републиката.
Специализираната прокуратура оповести телефонни разговори на Васил Божков

От разпространените записи става ясно, че Божков и човекът сочен като Александър Паунов обсъждат събирането на хора на протест и евентуално финансиране:
Мъж: Трябва да продължат протестите.
Божков: Да, бе, ше продължат. Даже сега създаваме Щаб на протеста малко да ги обедина, че, нали, (не се разбира) шик’ви лумпени.
Мъж: Да.
Божков: И виж к“во направиха днеска. Всеки иска да го яхне. Едни ги викат (не се разбира), други с такова.
Мъж: Да, да.
Божков: Ако не им бях налял десет-петнайсет хиляди.
Мъж: Да.

За bTV Паунов заяви, че на 10 юли, посочената дата на разговора, не е общувал с Божков.

В разговора с човека, сочен като журналиста Огнян Стефанов, Божков дава насоки:

Божков: Сега протест, протест до дупка и го мачкаме Бойко. Виж го вчера плачеше, оправдаваше се, лъже, подсказват му лъжите. Давам ти материали к’во да пишеш. Моли се. Иска от работодателите помощ.
Мъж: Да, да, да. Разбира се.
Божков: Така че с’а трябва докрай! Бойко, Гешев. Нали Бойко имам предвид цялото им правителство и Гешев.
Мъж: Да, да.
Божков: И после да видиме Румен Радев к“во Правителство ше направи. Там трябва да се съветва.
Божков: Ама в първото му правителство бяха повече от половината хора на Шиши, така че сега трябва.
Мъж: Е, то т’ва имам предви. И му го казах директно. Ама -що така? Ами, така. Ха-ха. Как защо?
Божков: Ама, виж, че, че той не си държи на хората въобще. Той ги гори един след друг.
Мъж: Ми, толкова му е, стига.
Божков: Не, имам предвид не Президента, Шиши.

Стефанов каза, че разговорите са с чисто журналистически интерес. Наясно е бил че се записват. Не познава Божков.

„В момента българската прокуратура може да направи всичко с всеки и да го обясни по някакъв свой начин. Когато хора говорят открито за протест, това не е заговор. Аз не нося барут, не ходя да се крия в тайни квартири, където да сглобяваме бомби. Ние не сме такива хора. Моите хора са на улиците и площадите“, заяви Огнян Стефанов.
„Ще си отговорите на въпроса преплитат ли се интереси на лица с власт, пари и политическо влияние ще станете свидетели как обвиняеми си партнират с журналисти, с политици, за да защитят откраднатото от българския народ. Моля всеки българин да си отговори на въпроса това ли иска“, каза по-рано днес на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Във „Фейсбук“ Божков заяви, че е готов за още обвинения:

#Хунта, „разтърсващите доказателства“ можехте да ги прочетете и тук или да ги чуете в интервю. Подгответе още 19 обвинения. Подкрепям протестите срещу вас от първият им ден и ще продължавам да го правя. Докато дадете #оставка. Докато получите #възмездие.
Как се доказва престъпление срещу Републиката? Ето какво коменира бившият заместник-министър на правосъдието и бивш прокурор Андрей Янкулов:
„Престъпления срещу държавата – на пръв поглед това, което прокуратурата представени, такъв извод трудно може да бъде направен, защото се касае от извадките на разговори за организация на протести – граждански и политически действия срещу властта – но за да е налице престъпление срещу държавата, трябва да има убедителни доказателства за насилствени действия като бунтове и въоръжени въстания и така нататък. Поне от това, което на прав поглед се вижда, такъв извод не може да бъде направен“, заяви за bTV бившият прокурор Андрей Янкулов.