Как в Германия информират за протестите в България?

Общонационална стачка и мирно гражданско неподчинение се организира днес в най-бедната страна от ЕС. Как в Германия информират за протестите в София? Предлагаме ви репортаж на Андреа Беер за АРД.

Репортажът е предназначен за радиослушателите на мрежата от обществени медии в Германия ARD. Предлагаме ви текста без промени:

Николай Хаджигенов никога не си крие мнението. Заедно с още двама събеседници среброкосият адвокат редовно обсъжда политическото положение в студиото на една малка частна радиостанция. По време на предаването, когато се срещам за пръв път с него, тримата с апетит похапват фурми. Това е намек за един провал по време на изолацията. През април България изпрати 20 тона храни на ОАЕ, като имаше уговорка насреща да получи медицинско оборудване. Обаче вместо спешно необходимите защитни облекла и дезинфектанти, в България пристигнаха повече от 12 тона фурми.

Вече ги наричат „Отровното трио“ – и тъкмо тези трима мъже са решителните лидери на протестите в България. Техният говорител, адвокат Николай Хаджигенов, тази вечер отново ще се яви в така наречения „триъгълник на властта“: между седалищата на президента, на премиера и на парламента. „Носете си чадъри и палатки!“ – такъв е призивът на организаторите.

Хаджигенов: „Така че ние ще продължим, няма да преставаме, правителството трябва да си върви. Главният прокурор също. Всички казваха, че правителството ще подаде оставка още на втория ден от протестите, обаче Борисов няма избор. Вкопчил се е във властта си докрая, защото иначе ще се свърши в затвора.“

Корумпирана политическа система

В София, Пловдив, Бургас и Русе вече близо 3 седмици млади хора излизат на улицата. Днес те възнамеряват да блокират улици, пътища и сгради в цялата страна.

С това те настояват за оставката на дясното правителство на министър-председателя Бойко Борисов. Искат обаче да се махне и могъщият Главен прокурор Иван Гешев, който – според тях – злоупотребява с огромната си власт, за да държи отворен чадър над една до голяма степен корумпирана политическа система, която благодарение на това е приказно богата, но и може да бъде шантажирана.

По време на дългото управление на Борисов на бял свят непрекъснато излизаха корупционни скандали, в които бяха замесени и членове на правителството. А веднъж – дори и лично шефът на Антикорупционната служба. И да не мислите, че го осъдиха? Не, той сега е настанен като български консул във Валенсия.

Критиците обвиняват премиера Борисов не само в корупция, но и в пране на пари. Една подхвърлена снимка показва правителственият ръководител докато спи, а до него – пистолет и пачки с банкноти по 500 евро. В анонимно видео пък Борисов заплашва, че „ще изгори“ една политичка от опозицията.

48-годишният адвокат смята, че в България няма независимо правосъдие. И иска да се бори за тази кауза:

Хаджигенов: „Бидейки наказателен адвокат в България от 20 години, аз няма как да съм оптимист. Но никога не се отказвам. Искам да кажа: и аз, и ние не се отказваме. И занапред ще се опитваме да променим нещата. Правителството трябва да си ходи, защото иначе корупцията ще съсипе България. И ще се превърне в място като Русия на Путин или Турция на Ердоган. А все пак ние членуваме в ЕС.“

ЕС не контролира достатъчно България

Откакто България беше приета през 2007 година, Евросъюзът тъй и не успява да контролира достатъчно системата в страната, критично отбелязва юристът. А и милиардите помощи, които потичат към България в рамките на европейския пакет за борба срещу коронавируса, според Хаджигенов, няма да бъдат употребени по предназначение. По време на демонстрацията той ми каза:

Хаджигенов: „Трябва да има по-строги санкции, защото е съвсем ясно, че в продължение на 10 години те всичко окрадоха. И че европейските пари не се усвояват както му е редът. Тогава защо, по дяволите, продължават да ни ги отпускат тези пари? За да могат да крадат хората около Борисов? Както в Унгария? Това със сигурност е упрек към европейските чиновници.“

Общонационална стачка и мирно гражданско неподчинение – това са целите на Николай Хаджигенов. Най-бедната страна в ЕС, България, има слабо гражданско общество, с огорчение обобщава той. Но мотото на протестиращите е силно: „Мотото на протеста е да защитим демокрацията. Без свобода няма демокрация. Няма и независимо правосъдие. Това е мотото на протеста: да защитим демокрацията.“

https://www.dw.com/bg/