Бургазлии, националният протест започна. Присъединете се към него в Бургас !

Протестните действия в София вече започнаха. Недоволни граждани спряха движението по ключови булеварди. Пред президентството също се събират хора за големия протест довечера.

С призиви за оставка на правителството и главния прокурор протестиращи блокираха кръстовището на булевардите „Иван Гешов“ и „България“. Полиция е спряла движението, показа в репортаж бТВ. Действията са част от инициативата за гражданско неподчинение в рамките на продължаващите вече 21 дни протести.

Участниците в акцията не обявиха нейния краен срок. Някои носят плакати „Извиняваме се за неудобството. Държавата е в ремонт“, а други – национални флагове.

16:30 Варна – блокаж на Аспаруховия мост, а в Бургас ?!!

Около 20 протестиращи затвориха Аспаруховия мост във Варна. Те скандират „Оставка“ и призовават хората да се присъединят към протеста.

За 19 часа днес е предвиден общонационален митинг-протест. Организаторите обявиха, че след него ще опънат палатки пред Министерския съвет, където планират да останат до подаването на оставка на правителството и главния прокурор.

Българи живеещи в Белгия, изпратиха официално писмо до компетентните европейски институции с искания за реакция от тяхна страна по отношение на продължаващите протести срещу незачитане върховенството на закона в България и системната корупция по високите етажи на властта. Адресати са ЕП, ЕК, Съвета на ЕС, ОЛАФ и Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Фондация „Български адвокати за правата на човека“, заедно с още седем други експертни организации, работещи в областта на правата на човека и съдебната реформа, изпратиха писмо до Комисията по човешки права, правосъдие и вътрешни работи и Антикорупционната група в Европейския парламент.

В писмото си юристите изброяват редица случаи на нарушаване на върховенството на правото и споделят изнесени данни за корупция от последните месеци – аудиозаписите с министър-председателя Бойко Борисов, СМС-те между Владислав Горанов и Васил Божков, разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ и др. В писмото се изброяват и действия на прокуратурата, които според авторите са недопустима намеса в политическия живот на страната и погазват основни принципи на правовата държава.

Присъединете се към протеста в Бургас от 18.00 часа на площада пред Община Бургас !