Барни Ръбъл изхвърча, за да остане семейство Борисов-Гешев-Пеевски

Махането на Барни Ръбъл нищо не променя. Докато те не се разкарат верните пудели на Пеевски Борисов и Гешев, реформи няма да има, коментира Христо Иванов

Барни Ръбъл изхвърча, за да остане семейство Борисов-Гешев-Пеевски. Това коментира бившият правосъден министър Христо Иванов.

„Пореден анимационен герой изхвърча, за да остане Семейството. И не, не Флинстоун, а Борисов-Гешев-Пеевски. Докато те не се разкарат, нищо не се е променило. Оставка!“, сподели той във Фейсбук.

„Кирилов имаше цел съдебна реформа в България да няма. Основната му задача беше да постели килима пред Гешев, да го наложи във Висшия съдебен съвет, да осигури неговото избиране като главен прокурор“, заяви Иванов.

„Кирилов трябваше и да попречи на това България да изпълни ангажимента, който България бе поела пред Европейската комисия за въвеждане на механизма за независимо разследване на случаите при които има престъпления на главния прокурор. Ние се обърнахме към прокурори с два сигнала за действия на Иван Гешев и никой не се сезира по тях. Така доказахме на практика, че такъв механизъм в България още няма“, добави бившият министър.

„Кирилов предложи отменянето на изменението в наредбата за минималните изисквания за висшето образование по право. Това бе изключително важна мярка за реформа, защото една система е толкова добра, колкото са добри хората, които работят в нея. С моя екип положихме много усилия да реформираме българското образование по право, но това бе съсечено от министър Кирилов“, заяви Христо Иванов.

„Последното му действие бе за т.нар. нова Конституция и бе абсолютно фиаско. Причината е, не само свързана с това, че е преписан зле старият основен закон на републиката, а защото вместо да изпълни това, което обществото иска – реформа на прокуратурата и поставяне на главния прокурор под контрол чрез механизъм за някаква демократична отчетност, Кирилов предложи да се увеличи безконтролността на Гешев“, коментира съпредседателят на „Демократична България“.

„Оставка на Кирилов не променя нищо. Жертват го сега, за да може да оцелее главният прокурор и задкулисната власт зад него, т.е. тази на Пеевски и нашата борба е за това – докато верните пудели на депутата от ДПС – Гешев и Борисов не си подадат оставките, не можем да пристъпим към реформи в прокуратурата“, заяви Христо Иванов.