ГЕРБ и на парламентарна джамахирия ще се съгласят, за да не вземе Радев властта

Целта им е да останат още няколко месеца и да пробутат мажоритарен вот, за да не се срути електорално ГЕРБ, обясни политологът Даниел Смилов. Създават парламентарна джамахирия

ГЕРБ и на парламентарна джамахирия ще се съгласят, само и само да останат още няколко месеца и да пробутат мажоритарен вот, за да не се срутят електорално. Това сподели във Фейсбук политологът Даниел Смилов, който е и специалист по сравнително конституционно право.
Той цитира вицепремиерът Екатерина Захариева, според която „проектът“ на ГЕРБ за нова Конституция всъщност бил само покана за обсъждане и договаряне с другите партии. Бройката на депутатите можело да бъде различна, уредбата на съдебната власт – също, а правата трябвало да са на първо, вместо на последно място, където незнайно защо са се озовали.
Ако това е така, вместо да се излагат с проект, писан на коляното на Яне Янев, ГЕРБ можеха да внесат един празен лист, на който да има заглавие „Конституция“, коментира програмният директор на Центъра за либерални стратегии.
„Общото впечатление е, че ГЕРБ и на парламентарна джамахирия ще се съгласят, само и само да останат още няколко месеца и да пробутат мажоритарен вот, за да не се срутят електорално. Има голяма символика, че в проекта и герб(ът) е сбъркан“, коментира Смилов.