ДПС НЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ГЕРБ ЗА ВНС И НОВА КОНСТИТУЦИЯ

На брифинг след среща на ПГ на Движението за права и свободи, на което участие взе и председателят Мустафа Карадъйъ, лидерът на движението обяви, че предложението на управляващите няма да бъде прието нито по отношение на свикване на ВНС, нито по отношение на Нова конституция.

„ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция на Република България и ДПС няма да гласува за свикване на Велико Народно събрание“, подчерта председателят на партията.

Според ДПС проектът е удар срещу държавността и демокрацията и се отрича от общочовешките ценности: справедливост, хуманизъм, равенство и търпимост.

„Новата Конституция трябва да се приеме като нов обществен договор“, добави Карадайъ и уточни, че промени могат да се извършат единствено в мирно време.

Трябва да се чуе мнението на гражданското общество, разумно, отговорно и достойно, категоричен е Карадайъ.

До този момент представителите на партията запазиха пълно мълчание. ГЕРБ засега имат категоричната подкрепа на НФСБ, а на ВМРО – под условие.

БСП са категорични, че са против свикване на ВНС и промени в Конституцията, а от ВОЛЯ нямат категорично становище. То ще стане ясно в деня на самото гласуване в Народното събрание, а именно 2-и септември.