Защо ЦИК остана без председател? Честните и прозрачни избори мираж

Оставката на Стоева показва, че ГЕРБ не искат и не могат да гарантират честни и прозрачни избори, коментира Любо Кольовски

Председателят на ЦИК Стефка Стоева подаде изненадващо оставка след оттеглянето (уволнението) на правосъдния министър Кирилов. Тези две оставки са знакови в условията на много вероятни предсрочни парламентарни избори, коментира блогърът и журналист Любо Кольовски.
„Отстраняването на правосъдния министър не е от особено значение, но оставката на шефа на ЦИК е сериозен сигнал за кризата в редиците на ГЕРБ. Стефка Стоева е доказан уважаван професионалист и авторитет в съдебната система и съгласието ѝ да оглави ЦИК като част от квотата на ГЕРБ беше изненада за мнозина. Сега става ясно, че вече не е толкова съгласна с ГЕРБ и промените в ИК, както и с провала на машинното гласуване“, сподели той във Фейсбук.
„Оставката на Стоева показва, че малкото свестни хора, съгласили се по една или друга причина да сътрудничат на ГЕРБ са изчерпали търпението си и не могат повече да понасят безчинствата на управниците. Оставката на Стоева, без никакви уговорки и импровизации е симптоматична и за сетен път показва некадърността на това правителство. Оставката на Стоева показва, че ГЕРБ не искат и не могат да гарантират честни и прозрачни избори и че без служебен кабинет, изборите отново ще бъдат опорочени“, коментира Любо Кольовски.