Плашат кмета на Бургас с протести заради вълшебника от Оз, пардон от морския сарай

Христо Иванов упрекна кмета на Бургас, че е излъгал за пътя до плажа край морския сарай на Доган. Заплаши го с масово плажуване, ако се върне отново оградата

Искам да предупредя кмета на Бургас, че ако след нашето тръгване оттук оградата на пътя, който води до плажа край морския сарай на Ахмед Доган, бъде възстановена, ще организираме ново масово плажуване. Това каза в парк Росенец бившият правосъден министър Христо Иванов.
„Вчера научихме, че пътят е отново преграден. След като обявихме пред Община Бургас, че тръгваме към Росенец, заради нова ограда на пътя към плажа, Доган отстрани за минути незаконните заграждения и пътят към плажа е отново отворен“, обясни съпредседателят на „Демократична България“.
„От Министерството на регионалното развитие и благоустройството реагираха на нашия сигнал, като заявиха, че са изненадани от това, че там имало плаж. Считат, че е новообразувал се. Казусът е прехвърлен към Министерството на туризма, но те не са успели да стигнат дотам, защото имало ограда на пътя“, добавя той.
„Пуснали сме сигнал до кмета за изземване на пътя, който е публична общинска собственост. Той твърди, че не можело, защото имало ПУП, който се обжалвал. До ДНСК и до кмета сме поискали по чл. 178 от Закона за устройство на територията да се провери какво е състоянието на морския сарай и защо не е пусната в експлоатация. Нека да се уточни и има ли акт 16“, призова Христо Иванов.
„Продължават институциите да си правят оглушки за морския сарай на Доган – за този огромен възел от беззаконие. Няма да се откажем, докато всичко не бъде изчистено тук, но не защото това е единственото място с незаконно строителство и заграбване на територия, а защото това е емблематично за политическата корупция, която създава тези възможности и затова как българските институции, областният управител и кмета на Бургас си затварят очите“, добавя той.
„Довчера общинският път в парк Росенец е бил преграден. Кметът твърдеше, че пътят бил с отпаднало предназначение, защото не е водел до плажа. Ние обаче ще преминем по този (не)съществуващ път, според кмета на Бургас и ще видим тази огромна лъжа. Нещо като вълшебна приказка е този сарай“,заяви Иванов пред събралите се край имота на Сокола журналисти.
„Виждате с очите си лъжата на кмета на Бургас, който твърдеше, че този път не водел до плажа и затова е отпаднало неговото предназначение. Това бе използвано като мотив за харизването на този път на Доган“, обясни той.
„Благодарение на огромния натиск, се доказа, че имотът е държавна собственост и Общинският съвет на Бургас изведнъж се оказа, че може да върне обратно пътя на хората. Това е лятната столица на беззаконието на България“, заяви опозиционният лидер.
„Ако има строителен обект, оградата трябва да е разположена по границите на частния имот и да има информационна табела, както се изисква от законодателството“, обясни той.
„Крайно време е кметът на Бургас да си влезе в правомощията и на морският сарай да бъде издаден Акт 16. Трябва да се плащат данъци. Гражданите очевидно трябва да дебнат Димитър Николов дали си върши работата“, коментира Иванов.
„Предполагам, че философи като Аристотел, Платон, Сократ ще дойдат тук, за да си говорят с този магьосник от Оз, в чийто имот всичко невъзможно става възможно – има поземлен имот в морето, образуват се нови плажове, пътища, по които може да се върви, не съществуват според кмета на Бургас. Свидетели сме на една огромна концентрация от бездействие и съдействие за беззаконие от страна на различни държавни институции“, коментира бившият министър на правосъдието.