Политическата ни карта от гледна точка на един „редови протестиращ“…

Tzvetomir Glogovski

Оставете протеста граждански! Знаем, че сте в предизборна кампания, но опитите за монополизирането му ще го убият и Вие ще сте виновни!

Вчера попуснах протеста за първи път от повече от месец. Не защото имах неотложна работа, а защото не исках по невнимание да влезна в някой „лайф“ на политическа партия или формация. Това, обаче даде време за размисъл… уж се борим срещу автокрацията и искаме прозрачност, а в същото време имаме „Партията на Слави“, „Движението на Мая“, „Партията на Христо“…

Колко от Вас, които не са партийни членове, симпатизанти или активисти, могат да изброят 5 човека от партиите и движенията, актуални в момента? Нормално е да не можете! Отново сме в режим „култ към личността“. Да, партиите имат лидери, които са в светлината на прожекторите, но така беше и с ГЕРБ в началото – вижте до къде я докарахме с този модел…

Ето моето виждане за политическата ни карта на „алтернативите“, подредена спрямо последните проучвания:

БСП: Изискват се огромни усилия да се простреляш и в двата крака точно преди официалната предизборна кампания… БСП беше може би най-беззъбата опозиция в историята на демокрацията! Единият крак простреляха с вътрешно-партийните боричкания точно когато от тях се искаше да са единни и силни. Вторият беше вота на недоверие! Когато поискаха „вот на недоверие“ бях доста ентусиазиран – такова нещо се прави след разговори, стратегии и т.н. Вота, обаче, пропадна… защото БСП се надяваше депутатите да гласуват „по съвест“… Ние се борим срещу мафиотска структура, те очакват съвест… на модерен език на това му се казва „epic fail“! Нещо повече – при неуспешен вот, по закон, няма право да бъде искан друг в следващите 6 месеца… На кратко – БСП бетонираха парламентарно управлението на ГЕРБ с обречения вот!

Има Такъв Народ: Най-умното нещо, което можеше да направи Слави е да не се появява на протестите, но да ги подкрепя чрез медията си! Според мен за това и рейтинга на партията расте с такива темпове – хората не виждат опити за „яхване на протеста“ от негова страна – само подкрепа.

Демократична България / Да, България: Ако направим аналог с футболен мач – Демократична България е агитката, а Да, България са ултрасите!  Шегата на страна… Демократична България се държи адекватно, като изключим едно партийно знаме на един от протестите, което предизвика не едно поглеждане „на криво“. Да, България е друга история… Да оставим на страна опитите за „брандиране“ чрез партийни маски, които първоначално се раздаваха безплатно а сега даже се рекламира в социалните мрежи тяхната продажба (10лв). Постоянните лайфове на Христо Иванов дават едно много сериозно изкривяване, че едва ли не той е политическата фигура на протеста, който трябваше да е граждански. Поздравления за привличане на вниманието към Росенец, но това далеч не е „събитието, което стартира протестите“, както се опитват да ни наложат някои активисти. Да, България също се вижда, че ползва „двоен аршин“ всеки път, когато някой зададе въпроса „Ами на Прокопиев имотите кога?“.

Изправи се: Мая Манолова свърши доста добра работа като омбудсман и всеки, който го отрича, не гледа обективно. Миналото обаче тежи и не виждам как хората, които искат промяна и нови лица, ще я припознаят като носител на „новото“.

Възраждане: Националистите предизвикват същите реакции, както Демократична България, и направиха еднократно същата грешка с партийното знаме. За мен дори е впечатляващ самоконтрола и въздържанието на активистите и членовете им, да не говорим за лидера, понеже знаем, че те могат да са много шумни и да привличат внимание. За мен спечелиха точки, когато спряха с лайфовете от типа „тук излизам от колата и отивам на протест“. Самият факт, че успяват да се удържат порива да си „развеят знамената“ , а те имат доста, за мен е показателен.

Президента Радев: Вече един месец от него се чува само говорене. Според мен той е най-читавият ни президент до момента, но вече се изчерпва търпението ми само да слушам…

Българско Лято: трябва време, за да видим това чудо гарга ли е, патица ли е….

Боец: Няма как да не направи лошо впечатление фанатизмът в очите на някои „бойци“. Преди няколко вечери, около 4 часа сутринта на Орлов Мост се беше събрала групичка и един „боец“ толкова фанатизирано обясняваше, че едва ли не „всички комунисти трябва да висят по стълбовете“, че наистина се замислих аз за това ли съм там… Днес гледам, че бил гонил хора от протеста… Никой няма право да определя кои граждани могат да са на протеста и кои – не! Ама НИКОЙ! На въпросния „боец“ му препоръчвам да почете малко повечко преди да се вживява като „Ленин сред болшевиките“! Не използвам „боец“ с лошо – просто на брадатия господин не му знам името…

Молбата ми към партиите, движенията и бъдещите партии, сега прикрити като „граждански сдружения“ е : Оставете протеста граждански! Знаем, че сте в предизборна кампания, но опитите за монополизирането му ще го убият и Вие ще сте виновни!

България точно отвори очи… не я приспивайте отново с евтини политически трикчета, защото може никога вече да не се събуди !

#ОСТАВКА