Алтернатива : РАЗГРАНИЧАВАМ СЕ

Пиша този пост в отговор на отправения към мен призив на стената ми, че е крайно време да се разгранича. Ще го направя с чиста съвест като спомена едно от нещата, на което ме научи баща ми Иван Амбарев, Бог да го прости. Той казваше: „Запомни, моето момиче, че умния човек винаги се съмнява, а на тъпия всичко му е ясно. И не е срамно, нито глупаво да се въздържиш от мнение по даден въпрос, защото те гризят съмнения. Това не значи, че нямаш гръбнак. Много по-лошо е да вземеш прибързано решение и да застанеш на грешната страна. Incertus animus dimidium sapientiae est – Съмнението е половината от мъдростта.“
След 30 години преход „авоара“ от политици, с който разполагаме представлява смесица от бити карти, стожери на демокрацията сменили по няколко партии, министри с акъла на мистър Бийн и откровени грешки на природата. И така:
1. РАЗГРАНИЧАВАМ СЕ от госпожа от Крушовица, на която демокрацията и отне толкова много, че приватизира за жълти стотинки Техноимпекс, мъжът и работи в „Лукойл“ и тя успя да си изучи дИтетУ в Бъркли.
2. РАЗГРАНИЧАВАМ СЕ от сестра Галева, на която и пречи мафията, но не и Делян Пеевски.
3. РАЗГРАНИЧАВАМ СЕ от WC – повелителят на отходните води Валери Симеонов, Марешки и от всички патрЕоти, атакисти, Шкембе воеводи и други недоразумения на естествения подбор.
4. РАЗГРАНИЧАВАМ СЕ от „Възраждане“, Копейкин и всякакви войнски „патриотични“ съюзи, „Нощни вълци“ и вся остальная русофилска измет.
5. РАЗГРАНИЧАВАМ СЕ от Слави Трифонов, защото смятам, че чалгата няма място в политиката.
6. РАЗГРАНИЧАВАМ СЕ от Бойко Борисов и целия му антураж от калинки, теменужки, тъпи п..ки и цялата му партия. Съжалявам скъпи гербери, но няма как да се идентифицирам с „човека от народа“, който е прочел една книга, не е чувал за Крайовската спогодба и демонстрира байганьовщината си ежедневно. Не желая да бъда асоциирана с народа, който си е избрал торта „цукер“ да го уплавлява.
Освен, че е бивш комунист и охранител на Живков за безбройните му скандали, корупция, изцепки, издънки и замазване може да се напише цяла книга. Никой не ви спира да се захласвате по лидерските му качества, успехите на икономиката и магистралите, просто не се опитвайте да ми ги доказвате на мен. Аз се срамувам от него. Това е! Ако не схващате абсурда, че на Данаил Кирилов му е поверено министерството на правосъдието, ама му забранено да пише във Фейсбук, вината си е ваша.
7. РАЗГРАНИЧАВАМ СЕ от отровното трио, което, според мен, узурпира протеста и се изживява като негов лидер.
8. Относно набралата точки ДБ съм резервирана. Знам, че всички сте чели техните предложения и много от вас са във възторг. Аз като гърмян заек, все още съм резервирана. Бойко Борисов също обещаваше да се бори с Пеевски, корупцията, обещаваше ревизия на приватизацията и какво ли още не.
10 години докато ни пазеше от комунизма не събори нито един комунистически монумент в памет на съветската армия. Но пък за сметка на това присъства на откриването на паметника на Тодор Живков. Не вярвам на голи обещания.
На една моя приятелка един и обеща, че ще се ожени за нея, ама в осмия месец на нейната бременност преосмисли обещанието си. Предпочитам да изчакам..
Освен апела да обясня позицията си, защото на много хора не им била съвсем ясна, ми беше поставен и ултиматум да се разгранича от приятел. На протеста имам много приятели. Не такива от Фейсбук, а близки приятели и хора, които познавам лично. Съжалявам, но не съм възпитана в духа на Павлик Маразов. Аз мога да се разгранича от действията на мои приятели, но не и от самите тях. Не всичките ми приятели мислят 100% като мен и сме прекарвали часове в ожесточени спорове. Мога да им кажа в очите, че смятам че грешат, мога да се опитам да им променя позицията, но няма да се откажа от самите тях. Също така смятам за изключително арогантно да ми се поставят такива ултиматуми. Първо, пиша на собствената си стена и не съм вързала никой да ме чете насила. Второ, не съм политик, не съм ви дала предизборни предизборни обещания, които трябва да спазя, нито съм декларирала поддръжка за определена партия. Трето, човек освен, че може да гласува за или против има пълното право да се ВЪЗДЪРЖИ! Най-нелепото е да ми задавате въпроси на чия страна съм. Пиша активно във Фейсбук от няколко години. Не сте ли наясно с позицията ми? Какво толкова чудно намирате в това, че НЕ подкрепям ГЕРБ, но не смятам, че трябва да паднат точно сега? Вие си вярвайте, че е пагубно за демокрацията ако те организират следващите избори.
Аз пък вярвам в обратното, че този протест е подготвен. С постоянното нагнетяване на медиите и с постепенното ескалиране на налягането, като катализатор на недоволството. Васил Божков го изкарахте дисидент, изведнъж в медиите потекоха записи и снимки, синхронизирано Христо Иванов акустира в Росенец, президента призова за оставката на ГЕРБ и народа се юрна да брани президентската институция и плажа в Росенец. Щото сега разбрахте за този бариера и Сараите, които се обсъждат в медиите от има, няма 2-3 години. Съжалявам, но много ми е нагласен този „спонтанен протест“. Carpe diem – улови мига – само че според мен мига беше създаден. Тълпата е под илюзията, че сама взима решенията. Което е обяснимо, защото наистина негодува от години и лесно се поддава на задвижване. Умело бяха създадени условия за протест. Да, знам, че ще ми възразите, че сте на площада по ваше желание, щото вече не се търпи. На всички, които сега ще скочат да ми обясняват, „е какво от това, че Радев ще направи служебен кабинет“ ще отговоря – не знам, замислете се вие. Какъв е смисъла от протести, за да бъдат изборите 3 месеца по-рано, освен ако целта не е ЕДИНСТВЕНО Радев да си направи служебен кабинет!? БСП, в частност другарката Нинова, ви обясниха, колко ще е пагубно, ако ГЕРБ организира изборите. Но пропуснаха да ви обяснят, че (цитирам Николай Ненчев) „Служебният кабинет ще позволи на Радев да прикрие престъпленията, в които са обвинявани той и неговите съветници. След като овладеят ведомствата на МВР, отбраната, службите и всички стратегически за националната сигурност институции в МС, тези хора ще заличат следите от престъпленията си.“ Само да Ви припомня, че през 2013 недоволството на народа „избухна
изведнъж“, щото хората получиха двойни сметки за ток. Тъкмо навреме, когато правителството се опита да назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС.
Като сте такива идеалисти и искате оставки за нарушение на конституцията, „обединителя“ Радев какво ще го правите, след призива му за оставка на кабинета? Питам, защото точно това грубо нарушение на конституцията не само, че се подмина от иначе така принципните протестиращи, но и показва, че някои толкова са толкова паникьосани в момента, че са готови да рискуват като допускат груби грешки, нарушавайки конституциата. Раздвоена съм относно Гешев. Това, което ме спира да съм му поддръжник е факта, че презумпцията за невинност буквално изчезна от българската правосъдна система. Но това е дълга тема и в поста НЕ мога да засегна всичко. На стената ми постоянто кацат разочаровани революционери, които с главни букви се възмущават от позицията ми. Вменяват ми предпочитания към статуквото, застоя и безвремието и с патос достоен за комунистическите поети ме заклеймяват като предател.
Научете се да правите разлика. Това, че споделям позицията ви спрямо ГЕРБ, не ме задължава да подкрепям действията ви СЕГА. Някой е постнал коментар: „Като не искате да помогнете да се изметат сивите комунисти, поне не пречете на децата ни да опитат да ги махнат.“ Начетох се на излияния относно „младите хора“ Имали сме много млади хора с образование. Е и? Тях сигурно ще ги поканят от площада направо в парламента… Кой, Нинова или Радев? Света се управлява от политически лидери и партии с платформа и стратегия, а не от млади хора, които ще „мислят после“ като свалят ГЕРБ. Много от вас са открилени от идеята, че това са протестите на „младите“. На образованите млади хора, дошли от чужбина да си „върнат държавата“. На осъзналото се младо поколение, на бодрата смята, която ще продължи делото ни. Сори, но и тази опорка е плод на телевизионните репортажи, които постоянно ви облъчват с тази идея. Апропо, на каква възраст си все още млад? Щото аз завърших 49 този месец. Стара ли съм? Спомних си една реплика от филма „Добрият Уил Хънтинг“, която ще цитирам по памет: „ти си въобразяваш, че знаеш какво е сирак, че знаеш как се той се чувства, само защото си чел „Оливър Туист“? Та дотук с темата за младите хора. Est rerum omnium magister usus – Опитът е учител на всичко. (Цезар) Книжното знание на младите, няма как да замести опита. Ние сме тези с опита, лъгани и подвеждани вече 30 години, а те тепърва ще се сблъскват с разбитите си илюзии. За разлика от тях ние вече не кълвем на предизборни обещания за светло бъдеще. В заключение искам да кажа, че напълно сте свободни да си създавате мнение за моята личност, базирано на действията ми, но аз няма да променя принципите и позицията си, за да получа вашето одобрение. Не съм политик и не се старая да пасна на вашите представи за „правилния човек“. Под поста, в който си позволих да направя анализ на Радев постоянно ми задаваха въпроса, „Ти кво предлагаш, да търпим ли?“ Извинявам се, ама този малоумен въпрос не е довод срещу твърденията ми за президента. Дали ще търпите или не си е ваш проблем! Нито търпението ви, нито протеста ще променят фактите относно Радев.
Просто не искам да си въобразявате, че нямам правото да анализирам даден проблем, защото не давам пряко решение. Явно сте си въобразили, че за да пиша против Нинова, Манолова и Радев то трябва задължително да ви посоча алтернатива, иначе нямаше да ми задавате малоумния въпрос „Ти к’во предлагаш?“ Не осъзнавате ли колко е нелеп този въпрос? Вие протестирате без конкретен политически проект, без ясен план, без стратегия, под мотото „после ще видим“ и искате от мен АЗ, да ви дам алтернатива?! Ама аз не съм на площада, така че вие сте тези, които трябва да предлагате, не аз! Откраднах тази снимка от стената на Елеонора Калчева.

Тя е забелязала тънката ирония. Ако не извадите целия кърлеж, ако скъсате главата му и тя остане под кожата ви, рискувате сериозна инфекция. Така е и с протестите… Няма да има успех, ако прогоним половината от мафията, с помощта на другата половина.
Фейсбук