ПУТИНОВСКО-БОРИСОВОТО „НЕ” В ЕС

Grigor Lilov

На видеосъвещанието на страните от ЕС един-единствен ръководител на държава се е обявил срещу санкциите за Беларус – срещу прекратяването на разговорите за: безмитна търговия, облекчения за визовия режим, финансиране на различни бизнес проекти, срещу прекъсване на отношенията с беларуските банки и др.
.
Това е министър-председателя на България Бойко Борисов.
Това е Путиновско-Борисовото „не“ в ЕС.
.
Лукашенко е пътник – дори в белоруските заводи и колхози не го желаят. И го знаят.
Единственият начин да се задържи на власт е модел „Северна Корея” – обръщането на държавата в концлагер с помощта на руски окупационни войски.
Но и той не може да издържи повече от няколко години (зад Ким Чер Ун стои както Русия, така и мощта на Китай). Зад Беларус Китай няма да застане – интересите му в ЕС са несравнимо по-големи и важни.
Освен това за разлика от комунистическите роби далеч там на изток, гражданите на Беларус са видели и свят, и поне нещо като формална демокрация, колкото и да е имитация тя.
.
И премиерът Борисов вече е пътник.
И той не може вече да се задържи на власт.
.
Разривът между ГЕРБ и партньорите в ЕС е драматичен. Германия скъсва с досегашното партньорство с Москва, чийто продукт е родния ни премиер.
.
Единственият легален начин да се задържи Борисов на власт е капана със свикването на ВНС.
Протестите може и да не са така многолюдни като в Беларус, но хората масово не желаят това правителство. Опитът за нагла фалшификация на изборите (ако се стигне до избиране на ВНС) ще извади хората навън (поне немалка част от софиянци).

Но дори и с ВНС Бойко Борисов ще е пътник.
Обаче ще си отиде с кръв.
И ако не умре като Чаушеску или Кадафи, ще бъде осъден.

Снимка на Grigor Lilov.