Бойко Борисов надмина и Тато, такъв терор не е имало и при тоталитаризма

 Милицията на Тато никога не си е позволявала подобни беззакония и терор над невинни граждани. Отговорността носи Бойко Борисов, коментира адвокат Емил Василев

Бойко Борисов надмина и Тодор Живков, такъв терор не е имало и при тоталитаризма, коментира бившият депутат Емил Василев.
„Някой е издал незаконна заповед снощи полицията да извърши масови арести на случаен принцип на напълно невинни хора. РПУ-тата са пълни не с криминално проявени, а с невинни граждани“, сподели във Фейсбук той.
Изпращайте сведения за полицейски издевателства и арести на случаен принцип снощи на ЕК в София: COMM-REP-SOF@ec.europa.eu, призова адвокат Василев.
„Като винаги познах. В свой по-ранен пост днес се обзаложих, че твърденията за задържани снощи десетки протестиращи с криминална регистрация ще се окажат пореден кьорфишек на родната полиция. Видно от официално съобщение днес, измежду десетките задържани само три лица /!/ са се оказали осъждани, а всички останали са били обикновени граждани, попаднали случайно в безсмислените капани на ченгесарите из малките улички след силовото разтуряне на протеста“, сподели в социалната мрежа юристът.
„МВР лъже като дърт циганин, т. е. като Баце. Информацията ми е от първа ръка, защото сред задържаните е синът на един от най-близките ми приятели – на 27-28 години, с висше образование, 30 кила с мокри дрехи. Бил е на протеста със свой приятел и са си тръгнали да си ходят, след като видели, че полицията започва брутални действия“, добавя той.
„Неколкостотин метра настрани от площада са се разделили и всеки си е тръгнал към къщи. В една от малките улички обаче внезапно е попаднал на полицейска засада и абсолютно безпричинно е бил задържан, заедно с ще няколко случайно намиращи се там абсолютно непознати за него хора, които също нито са буйствали, нито са оказвали съпротива и пр. Задържан е просто ей така – без никакви доказателства за 24 часа с полицейска заповед“, разказва адвокат Василев.
„Тези арести на килограм на случайни хора от протеста само показват, че органите на МВР са имали заповед да направят масово задържане на хора, само за назидание, независимо дали са виновни за нещо или не и единственото „прегрешение“ на тези хора е, че са се намирали в района. Аз съм абсолютно убеден, че в тая безсмислена и противозаконна масовка задържани са били и граждани, които не са имали нищо общо с протеста, а случайно са минавали наблизо“, добавя той.
„Някой трябва да носи отговорност за превръщането на българската полиция в репресивен орган, който изпълнява незаконни заповеди за арести на невинни хора. Половината ми живот е минал в тоталитарната държава и смело мога да твърдя, че милицията на Тодор Живков никога не си е позволявала подобни беззакония и терор над невинни граждани“, подчерта адвокатът.
„За случая съм уведомил представителството на Европейската комисия в София. Моля всички приятели във фейсбук, които разполагат с конкретни данни за тоталното разпищолване на мутроченгесарите снощи и за издевателства над случайни хора да изплащат информация на представителството на ЕК в София и на посолството на САЩ на следните имейли: COMM-REP-SOF@ec.europa.eu и Office.Sofia@trade.gov“, добавя Емил Василев.