Европа принудена да отвори очи за безобразията в България

Време е всеки да понесе отговорността си, начело с Юнкер, който скри стотици сигнали за корупцията в България, коментира Румяна Ченалова

Европа е принудена да отвори очи за безобразията в България. Това сподели във Фейсбук съдия Румяна Ченалова.
„На тези снимки ще видите две от писмата ми до ЕС, ЕК, Европейския съвет и Съвета на ЕС, както и обратните разписки, удостоверяващи , че са получени от посолствата на държавите – членки в София“, добавя тя.
Писмата са от 2015 г. и от 2017 г.
„Написани са с цел да се удостоверят факти от действителността в България, демонстриращи погазването на принципите на демокрацията и правовата държава. Изпратила съм 6 молби и писма и съм получила два формални отговора/ снимки/“, сподели в социалната мрежа съдийката.
„Поискала съм откриване на процедура по чл.7 ДЕС поради тежко и продължително нарушение на ценностите, посочени в чл.2 от Хартата за правата на ЕС. Един самотен глас, който естествено няма как да постигне резултат. Борисов и Цацаров ми отговориха -с действия“, добавя тя.
„Днес Европа беше принудена да отвори очи за безобразното погазване на човешките права в България, за мракобесното управление на Борисов, за корупцията, бедността, окованото слово, репресиите. Това стана възможно благодарение на двумесечната непреклонност на българския народ, излязъл от мрака на страха и зоната си на комфорт и благодарение усилията на достойните български евродепутати, които направиха нужното да се разбере истината за България, за лъжите на Борисов, за кражбите, насилието, потъпкването на човешките права“, коментира Ченалова.
„Кога обаче лидерите на държавите- членки- ЕС , СЕ , ЕК, посолствата ще реагират? Кога ще отворят не само очите, но и устите си за диктаторски режим на Борисов?“, пита тя.
„Докога с мълчанието си ще подкрепят позорното управление на Герб и умирането на една велика държава? Мълчанието е форма на съучастие. Борисов пренесе модела „Кой“ и в Европейския съюз. И в структурите на ЕС има хора, обвързани от принципите на омертата, защитавали Борисов не по принципни съображения. Време е всеки да понесе отговорността си, начело с Юнкер, който скри стотици сигнали за корупцията в България“, изтъкна съдийката.
„Време е истината за България не само да бъде подложена на обсъждане в Европарламента, но и лидерите на държавите – членки, Съвета на Европа, Европейския съвет, Европейската комисия, посланиците в София да излязат от вцепенението си. Дължат го на българския народ, който мизерстваше, умираше, живееше в страх и отчаяние, за да плаща България на Борисов членството си в Евросъюза, за да се краде от евро фондове, за да богатеят олигарси, чиновници и политици. Време е!“, добавя тя.
„В България царят отдавна е гол, дами и господа и нищо не може да го скрие! От вас зависи дали и колко ще ви уважаваме, защото лидер не е титла, а качество, което трябва да се заслужи!“, изтъкна Ченалова.
„Ние направихме не крачка, а лъвски скок към свободата и ще я извоюваме! Достойните застават до българския народ и няма да го забравим! Бъдете хора с достойнство и чест!“, добавя тя.