Европейски шамар за Борисов и Гешев, Брюксел ни спира парите

Европарламентът с нови въпроси към правителството и главния прокурор, питат Гешев за къща в Барселона, както и записи, за които се твърди, че са с гласа на Борисов

С 29 въпроса групата по мониторинг към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (LIBE) в Европарламента буквално разкъсва правителството и прокуратурата на тема Върховенство на закона, правосъдна реформа и медийна свобода. От тях само 1-2 имат съмнителни основания. Това сподели във Фейсбук Радан Кънев.
„В документа се засягат: безконтролните правомощия на Главния прокурор и пасивността на властта по темата; смешният и вреден проект за „нова конституция“; обвиненията срещу прозападни и реформаторски политици; монополът на медийния пазар и особено в печатните медии; натискът върху журналисти; липсата на ефективно разследване на корупцията, в т.ч. казусът с пране на пари в Барселона; публикуването на СРС от прокуратурата по недовършени и дори по незапочнати производства; записите с гласа на българския премиер“, коментира евродепутатът.
„Текстът съдържа пряко обвинение към Главния прокурор в лъжа и изисква обяснение за тази лъжа. Групата за мониторинг се състои от представители на всички парламентарни групи, в т.ч. ЕНП. Толкова за подкрепата, която управляващите и прокуратурата получават в ЕС“, добавя той.
„Днес, по време на дебата за състоянието на Съюза, всяко второ изказване включваше проблемите с корупцията, върховенството на закона и свободата на медиите в България. Противно на опасенията на много български граждани, институциите на ЕС не са пасивни, макар традиционно да са бавни. Упоритите и дипломатични усилия в ЕП вече водят до резултати. Предстои и пленарен дебат за институционалната криза в България, в който погазването на правата на българските граждани ще бъде публична тема за цяла Европа“, изтъкна Кънев.
На Гешев сега ще му се наложи да обяснява защо не разследва сигнала за къщата в Барселона, както и записите, за които се твърди, че са с гласа на премиера.
Страшно става за Борисов и ГЕРБавите му събратя във властта, защото председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен обяви пред евродепутатите в Брюксел, че върховенството на закона ще е условие за достъп до пари от европейския бюджет.
Европейските ценности не са за продан, възкликна тя в пленарната зала и бе категорична, че европейските пари трябва да бъдат защитени, когато не се спазва върховенството на закона.
Първите доклади за наблюдение на демокрацията ще бъдат по-строги за някои страни, потвърди тя пред bTV. В пленарната зала се говори и за протестите у нас и чакания отговор от Европа.
Междувременно от прокуратурата обявиха, че нямало практика да оповестява служебната си кореспонденция с представители на европейските институции.
„Загрижени сме от информацията за случващото се от квалифицирани български евродепутати. Става въпрос за протестите, за злоупотреби с власт от главния прокурор, най-вече от него. Трябва да постигнем обвързване на достъпа до европейския бюджет с върховенство на закона“, заяви Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.
Такъв шамар Бойко Борисов и Иван Гешев може би са очаквали. Вероятно заради това сега управляващите се хвалят с изтегления заем от 5 милиарда лева. Парите ще им стигнат до изборите. Чекмеджетата в резиденциите може да останат празни, но поне ще могат да запушат устите на гладните, за да не излизат на улицата и да рушат системата.