Огнище на COVID-19 в Славянци, старци с деменция заразени

 Домът за възрастни хора с деменция в сунгурларското село Славянци се превърна в огнище на COVID-19. 18 души са заразени. Откъде тръгна заразата?

Ново огнище на заразени с коронавирус в дом за социални слуги. Този път в Дома за пълнолетни лица с деменция в сунгурларското село Славянци. 18 души са с положителни проби – става въпрос за 13 потребители и 5 служители, съобшава бТВ.
Това е вторият бум на COVID-19 в Дома за възрастни хора с деменция в село Славянци. Първият случай е бил преди около два месеца. В момента според ръководството на община Сунгурларе заразата е тръгнала от готвача на социалния дом. Тя и съпругът й са в тежко състояние, всички останали с без симптоми.
Жената и съпругът й са приети за лечение в Сливенската болница. Според кметът на Сунгурларе в последните месеци в общината имало много завърнали се от гурбет в чужбина и вероятно те били преносителите на вируса.
„Заразата е тръгнала от готвачката в дома. Нейни близки също работят в дома, от там са пренесли инфекцията”, каза кметът на Сунгурларе Георги Кенов.
След получаване на положителните проби в дома е направена дезинфекция, наложена е 14 дневна карантина. Хората с отрицателни тестове са отделени от заразените
„Болните са изолирани на първия етаж на дома, с отделен вход и отделен санитарен възел. Няма пресичане на пътища между болните и здравите потребители. По същия начин е организирано и храненето”, обясни зам.-кметът Тодорка Павлева.
Част от местните са притеснени, въпреки, че домът е в края на селото. Кметът на Сунгурларе обмисля да информира Агенцията за социално подпомагане
„Защото все пак някъде има пропуски и в спазване на хигиената и хигиенните мерки. Преди 20 дни сме правили профилактични прегледи на всички домуващи, където не бе открита положителна проба”, обясни Кенов.