Пенсионер от Бургас завърши право заради побой от полицай

Георги Карамарков от Бургас завърши право, за да получи възмездие. Той успява да се сдобие със записи от собствения си побой след 7 години

Пенсиониран военен от авиацията, набит от полицай преди 7 години, успява да се сдобие с видеозаписи от собствения си побой едва сега. Оказва се, че полицаят, нанесъл побой над Георги Карамарков от Бургас, не е получил наказание от съда заради разпрата. Военният обаче иска да се противопостави на полицейския произвол.

Пред Нова телевизия той разказа за жестокия побой през март 2012 година. След словестна престрелка заради сина на старши полицай Красимир Петков, пенсионираният офицер от авиацията Георги Карамарков е извикан в полицейското управление. Там вече са детето и афектираният родител. Карамарков идва за справка, но на вратата е посрещнат от ударите на полицай Петков. Камерата от фоаето на районното управление улавя малко от побоя навън и повече от последвалия удар, от който Карамарков губи за кратко съзнание.

След побоя Георги Карамарков постъпва за кратко в болница. 69-годишния мъж днес е получил усложнения заради претърпяна по-рано тежка операция на белия дроб и множество травми. Полицай Красимир Петков е с дисциплинарно наказание, но все още на работа. По случая е образувано досъдебно производство и тромав съдебен процес, за който Георги Карамарков и адвокатът му твърдят, че е бил бавен умишлено от полицаи и магистрати. Много от държавните обвинители пък сами си дават самоотвод по случая заради преките си ангажименти с полицай Петков.

„През този цялостен период от седем години се смениха седем прокурора. Някои от тях прекратяваха производствата, други се оправдаваха, че са в близки отношения с полицай Петков. И всичко това костваше много усилия, тъй като се губеше време, тъй като не се произнасяха в определния срок, влачеха всичките тези доказателства, които ние сме им подали, не бяха обективни, прозрачни и откровени. В сичко това задълбочаваше цялостния ход и завършване на обективния процес в срок“, обясни адвокат Тодор Тодоров – защитник на Георги Карамарков.

Още по-интересен се оказва дългият близо 7 години опит на Георги Карамарков да се сдобие със видеозапис от охранителните камери, заснели побоя над него. Това било отказвано многократно и на адвокатът му. Това мотивира Георги Карамарков да се сдобие със записите по друг начин. И той започва да учи право, а по-късно финализира висшето си образование с отличие по съдебно-инжеренни еспертизи и техника на безопастност, като избира да направи дипломната си работа точно за „Експертно техническо-криминалистично изследване на лица”.

Днес 69-годишния Карамарков е дипломирано вещо лице, което най-после получава официално дълготърсените видеозаписи. Съдебният казус обаче приключва без осъдителна присъда за полицай Красимир Петков. Потърсихме на посочения ни адрес бившия вече полицай, но не го открихме. На адреса се оказа, че вече живеят родителите му. Семейство Петкови отказаха да коментират дългата съдебна сага.

В търсене на справедливост седем години след нанесеният му побой Георги Карамарков ни потърси отново за съдействие. С идеи в страната ни да бъде взаимстван готовият американски модел на работа, в която всеки полицай има видеокамера по време на служба, което може да е превантивно в противодействието на полицейския произвол.

Седем години след съдебния процес Георги Карамарков е получил становище от комисия в инспектората на Висшия съдебен съвет, констататиращ редица нередности, забавили процеса. А за забавянето на съдебния процес Карамарков ще бъде финансово обезщетен.