Природозащитник гладува вече 44 дни, настоява за оставките на Борисов и Гешев

 Димитър Василев е в безсрочна гладна стачка с искане за оставките на премиера Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, да го подкрепим!

Природозащитникът Димитър Василев гладува вече 44 дни. Той настоява за оставките на премиера Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, разкри Тихомира Методиева Тихич във Фейсбук.
„Николай Колев – Босия от две седмици също е в гладна стачка, а Владо Генов – от една седмица нито яде, нито пие вода. Това е техният самоунищожителен избор да заявят своята независимост. Не е призив и вие да гладувате. Всеки сам избира начина“, добавя тя.
„Важното да не сте оковани в зависимости и да не сте вързани за страховете си. Все пак празник е. Ден на Независимостта! Може да си позволите вдишате от Свободата.
Подпишете петицията и елате на площада! Ние ще сме там“, сподели Тичич.
Димитър Василев Велин обяви гладна стачка на 11 август. Тогава той сподели, че протестът му е заради клептократичното управление на българския премиер Бойко Борисов и безнаказаността на главния прокурор Иван Гешев.
„Тъй като нямам възможност да присъствам на масовите протести в София и другите градове, аз ще остана в моето жилище в село Влахи, община Кресна, докато оставките на Борисов и Гешев не бъдат официално потвърдени“, сподели Василев в петицията си.
„От 1988 г. се противопоставям на унищожаването на българската природа, срещу корупцията и кражбата на публични ресурси… През последните 10 години при диктатурата на г-н Борисов ситуацията стана непоносима“, добавя той.
„Престъпните деяния, пряко извършени или мълчаливо подкрепени от правителството, водят до разрушаване на черноморските крайбрежни и морски екосистеми, до унищожаване на Национален парк Пирин, до нелегален внос на отпадъци от Италия и други държави-членки на ЕС, които се изгарят или изхвърлят и това нанася вреда на околната среда“, разказва мъжът, обявил гладна стачка.
През последните 23 години той се е посветил на кампания с цел спасение на Кресненското дефиле, на природата.
Природозащитникът обвинява Борисов, че се опитва да унищожи този обект от НАТУРА 2000, като изгражда магистрала през Пролома, вместо да използва някои от алтернативните маршрути. Затова през 2019 г. внесох петиция, подписана от мен, от името на местните хора, припомня той.
„Настоявам за оставките на г-н Борисов и г-н Гешев, за възстановяване на демокрацията в България, за връщане на върховенството на закона, за спасяване на българската природа, за бъдеще без корупция. Няма да прекратя гладната си стачка, докато Борисов и Гешев останат на власт“, уверява Димитър Василев.