FINANICIAL TIME : Борисов под обстрел, тъй като българите губят търпение при неуспехи в управлението

Протестите се засилват, тъй като десетки хиляди искат оставката на премиера

Керин Хоуп и Тео Троев

https://www.ft.com/content/1c6beea7-1e6a-44f8-a97c-1d8beb38dfac?fbclid=I…
Елена Касабова не би трябвало да има основания да се чувства недоволна. Тя има добре платена ИТ работа в софийска банка, радва се на почивки в чужбина с дъщеря си и очаква с нетърпение напредъка в кариерата си.

Но това лято тя се присъедини към хиляди българи, организиращи ежедневни улични протести в столицата и други градове, за да настояват за оставката на Бойко Борисов, дългогодишният премиер, и неговия близък сътрудник Иван Гешев, главен прокурор на страната, заради техния неуспех да предприеме мерки срещу корупцията.

„Корупцията е очевидна навсякъде“, каза тя пред FT миналата седмица. „Като добросъвестен данъкоплатец не виждам защо са необходими дарения за финансиране на детски болници и основно медицинско оборудване, докато полицията, депутатите и министрите на кабинета се возят в най-новите модели скъпи коли, платени от държавния бюджет.“

Протестите подчертаха гнева на народа заради всеобхватното присаждане в най-бедната държава-членка на ЕС, което според наблюдателите отразява тайното споразумение на високопоставени служители, сенчести бизнес групи и висши членове на съдебната власт.

 

Търпението със системата се изчерпва. . . Високите данъци и високите нива на корупция правят много трудно успеха, независимо в какъв сектор работите Петър Недевски, собственик на туристически бизнес в София

 

Те останаха до голяма степен мирни и относително малки до миналата сряда, когато десетки хиляди се събраха пред сградата на правителството за първата парламентарна сесия след лятната пауза и полицията насочи пипер и водно оръдие към тълпата. България е класирана на най-ниско място сред 27-те държави-членки на ЕС в индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г. Центърът за изследване на демокрацията, софийски мозъчен тръст, заяви в доклад за 2019 г., че според местните бизнесмени поне 35% от договорите за обществени поръчки са свързани с корупционни практики. „Търпението към системата се изчерпва. . . Високите данъци и високите нива на корупция затрудняват много успеха, независимо в какъв сектор сте решили да работите “, каза Петър Недевски, собственик на туристически бизнес в София, който присъства всеки ден на протести, откакто те започнаха в началото на юли. Проблемите на България с корупцията се утвърдиха през 90-те години, когато група олигарси завзеха контрола върху икономиката, докато следващите правителства се бореха за основен ремонт на институциите на страната след падането на Съветския съюз. Тяхната хватка отслабва, тъй като икономиката се разраства, но най-много запазва връзките с политиците. Протестите от това лято бяха предизвикани от нападение, наредено от г-н Гешев в офисите на президента Румен Радев, който беше избран с всеобщо гласуване през 2016 г. и е откровен критик на рекорда на управляващата партия Герб. Извършен от тежко въоръжен екип за сигурност, набегът добави към тлееща вражда между г-н Борисов и президента. Гневът се засили от поредица от скорошни скандали, включително обвинения за откази на държавни служители, платени от избягал български бизнесмен в замяна на това, че са му позволили да поеме операцията на държавната игрална компания, и изтекли снимки на спалнята на премиера в държавно имение, показващо скрито банкноти от 500 евро в отворено чекмедже. Г-н Борисов заяви, че някои от снимките са фалшиви.

Бивш пожарникар и кмет на София, който изнася третия си мандат като министър-председател, г-н Борисов доминира в политиката на страната повече от десетилетие. Но наскоро рейтингът му на одобрение рязко спадна, като социологическите проучвания показват, че между 60 и 70 процента от българите подкрепят исканията на протестиращите за оставката му. Г-н Гешев изпъкна като известен следовател, който се противопоставя на разделението на властите между изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Назначаването му за главен прокурор миналата година предизвика критики от европейски обучени български адвокати и доведе до улични протести в София. Протестът от миналата сряда дойде, когато правителството проведе специално парламентарно заседание, за да подготви старта на конституционните реформи по-късно тази година. Не е ясно какви ще бъдат реформите и опонентите виждат плана като тактика за отклоняване на вниманието от г-н Борисов и поддържане на правителството му до края на мандата. Общите избори трябва да се проведат следващия април. Въпреки че правителството осигури достатъчно гласове, за да продължи напред, то е изправено пред ново препятствие през ноември, когато трябва да осигури подкрепа за събранието, което да прокара конституционните промени.

 

„Борисов е решен да продължи до края на мандата си, но по никакъв начин не е сигурно, че Герб ще получи гласовете, необходими за създаването на събранието. . . По-вероятно е да видим период на объркване и забавяне ”, каза Христо Иванов, бивш министър на правосъдието и лидер на Демократична България, проевропейска партия, която изигра видна роля в протестите. Даниел Смилов, анализатор в Центъра за либерални стратегии в София, каза, че конституционното маневриране на Герб само ще направи протестиращите по-решителни. Последните скандали „са нагледни примери за това, което хората виждат като корупция на високо ниво“, каза той. „Никой не е разследван по подходящ начин, оставяйки у мнозина чувството, че г-н Гешев е служил за прикриване на такива престъпления.“