Арестуваха Визарион, смут в сектата му

 Бившият полицай, който твърди, че е Исус, е задържан с помощта на хеликоптери и въоръжени спецчасти. Визарион ръководи секта в Сибир от 30 години

Снимка: Wikimedia Commons

Руските власти организираха специална операция, за да арестуват бившият полицай Сергей Тороп – Визарион, който твърди, че е прероденият Исус. Той ръководи сектата си през последните 30 години в Сибир.
С помощта на хеликоптери и въоръжени спецчасти, Тороп е бил арестуван заедно с двама от неговите последователи, съобщава бТВ.
Разследването ще обвини бившия униформен в създаването на нелегална религиозна организация, която изнудва членовете си за пари и ги подлага на емоционален тормоз.
Тороп е добре познат в Русия. Той губи работата си на пътен полицай през 1989 г., след което изпитал „пробуждане“ по време на падането на Съветския режим. През 1991 г. основава движение, познато с името „Църквата на последния завет“.
Няколко хиляди негови последователи живеят в отдалечени постройки в региона Красноярск в Сибир.
„Аз не съм Бог. И е грешка да виждаме Исус като Бог. Но аз съм живата дума на Бог, нашия баща. Всичко, което Бог иска да каже го казва чрез мен“, казва Тороп в интервю за „Гардиън“ през 2002 г.
Тороп е познат с името Визарион на своите последователи. Според разследването той разказвал на хората, че Исус ги наблюдава от „орбита близо до Земята“ и, че „Дева Мария управлява Русия“. По-късно Визарион заявява, че той самият е Исус.
Неговите последователи следват редица тайнства от православното християнство, преплетени с други правила. Всички, които живеят в комуната са вегани, забранено е използването на пари и носенето на дрехи, различни от одобрените.