Бунт в Странджа заради изсичането на горите

Хората от Граничар, Кирово и Голямо Буково протестират срещу тировете и обезлесяването на Странджа. Реките пресъхват заради изчезването на горите, каза Димитър Праматаров

Жители и собственици на имоти на три села в Странджа планина излязоха на протест срещу тежкотоварните камиони, които рушат пътя и сечта, заради която реките пресъхват.

Тировете, които превозват отсечена дървесина, са претоварени. Тук има пътен знак за забрана на камиони с тегло над 10 тона, а натоварените с дървета са 30-тонни, каза пред Нова телевизия Димитър Праматаров.

Хората от Граничар, Кирово и Голямо Буково са притеснени,че тировете разрушават пътната настилка и затова са подавали вече жалби до няколко институции.

„На протест на пътя ни изкара пожарът в Граничар, който изпепели много къщи. Пожарникарите са нямали вода. Реката е на 4-5 километра, но е суха. Ходили са да наливат вода от Факия“, разказва Праматаров.

„Един тир може да побере дървета от декар гора. Това безобразие продължава 20 години. Гората е изсечена и затова реката е празна. Затова се запали Граничар. Секат дървата и хвърлят фасове. Сега край манастира има два катуна, които палят огньове“, добави той.

На ден минават оттук по пет – шест тира, каза още Димитър Праматаров.

„Сечта е контролирана и законна, но ние не можем да вземем отношение по транспорта. Агенцията по горите не контролира тонажа на камионите, а кубиците”, каза пък директорът на Изпълнителната агенция по горите Мирослав Маринов.

Тази песен сме я слушали. Всичко е уж под контрол, но горите оплешивяха и реките пресъхват. Нужна е промяна, за да спре обезлесяването на Странджа!