Затвор за Марешки, осъдиха го за изнудване чрез заплаха

Лидерът на партия Воля Веселин Марешки е признат за виновен за изнудване чрез заплаха за увреждане на имущество на бизнесмен. Осъден е на 4 години затвор

Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор при общ режим от Варненския апелативен съд. Лидерът на партия „Воля“ е признат за виновен за изнудване чрез заплаха за увреждане на имущество на бизнесмена Асен Миланов, съобщава бТВ.
Делото образувано преди 5 години започна едва през 2018-а заради отводи на два съдебни състава. На първа инстанция Марешки беше оправдан, но днес апелативният съд го призна за виновен, заедно с Красимира Колева за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Миланов да заплаща ежемесечно 10 хиляди лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност.
„Не съм извършил никакво престъпление и затова нямам никакво колебание и притеснение. В какво ме обвиняват де факто – в това, че съм съдействал да се разруши една незаконна постройка – т.е. искал съм да се спази законът!“, коментира Марешки.
Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. Колева беше осъдена на три години и половина затвор.
Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.