КАК ЛЪЖЕ БОЙКО БОРИСОВ!

Grigor Lilov

Спрени ли са плащания от еврофондовете?

Онзи ден бившият икономически министър Асен Василев заяви, че парите за земеделието са спрени от Брюксел.
Ден по-късно премиерът опроверга, като заяви, че „обичам да опровергавам лъжите с факти“.
.
Ами тогава нека да видим фактите, а не излиянията на един бивш министър и на един засега настоящ премиер.
На скрийншотовете, които давам, са официалните държавни данни за изпълнението на европейските програми, както и предвидените средства, както и полученото досега финансиране от европейските фондове.
Те са копие на отчетите за изпълнение и са направени три часа след изявлението на Бойко Борисов, че над милиард евро са пристигнали у нас и това е гаранция за доверието на ЕС към неговото управление.
____________
Както се вижда, отчетът за земеделските субсидии сочи под 1% – ПОД ЕДИН ПРОЦЕНТ получени пари от ЕС – някакви си жалки петдесетина милиона. При това с натрупване през годините!
Малко след изявлението на премиера данните се променят и съответната програма вече сочи 1 млрд. и 122 милиона.
Да, но в конкретната разбивка, обаче не на български, а на английски език данните са старите – петдесетина милиона, както виждате от скрийншота с таблицата
________________________________________________
.
Един от вариантите е от Единната касова сметка в БНБ – от пъхнатия в нея прясно взет заем за 2.2 млрд. евро да са извадени пари и прехвърлени към земеделските фондове. Т.е. извършена е операция от левия джоб в десния, а когато скандалът затихне – обратната.
.
Другият вариант е 997 935 367 евро или само 26% – толкова е процентът спрямо разчетите на възстановените средства от Брюксел, но забележете – общо, за всичките тези години, от 2014 насам, както се казва – с натрупване. А сме в края на 7-годишния бюджет.
.
Ще отбележа в тази връзка, че последните два транша, преведени от Еврокомисията са:
**** на 3 септември в размер на 430 569 евро (четиристотин и тридесет хиляди) от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ)
**** на 18 август в размер на 82 292 382 евро (осемдесет и два милиона) от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони ЕЗФПСП)
.
В цялата тази документация не се виждат никакъв милиард евро, който ей, на, пристигнал сега от ЕС, както твърди премиерът и всякакви не-„отговорни фактори“.
Винаги съм казвал, че онова, което казва някакъв политик – какъвто и да е той, а и не само у нас, не е безусловната истина, а нерядко е откровена лъжа.

Снимка на Grigor Lilov.
Снимка на Grigor Lilov.
Снимка на Grigor Lilov.
Снимка на Grigor Lilov.
Фейсбук