Нов шамар по Шайката, президентът налага вето върху Изборния кодекс (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев обвини управляващите, че нарушават Конституцията и наложи вето върху част от разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс

Президентско вето спря промените в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Държавният глава Румен Радев направи официално обръщение към нацията. Той открито обвини управляващите, че се опитват да постигнат служебна победа на предстоящите след няколко месеца избори. Според него те нарушават Конституцията, в стремежа си да фалшифицират изборите.
„Трите месеца на многохилядни национални протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Отказът на властта да чуе гласа на гражданството удължава агонията. В тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години“, заяви Радев.
„Посегателството над Изборния кодекс е подчинено и мотивирано от същата цел. Изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. През миналата година законодателят въведе изискване за изцяло машинно гласуване за президентски и парламентарни избори“, добави той.
„С последните промени обаче се позволява едновременното въвеждане и на хартиен, и на машинен вот и ръчното им броене, което обезсмисля машинното гласуване. Тези решения трудно могат да се обяснят с друго освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите“, коментира президентът.
„Снемането, което законът извършва от Народното събрание, и прехвърлянето върху ЦИК на решението и отговорността да определя дали да се наемат или закупуват машините на практика означава бягство от отговорност на парламента, при положение че в Конституцията ясно са указани разпоредби и се вменяват отговорности на законодателя по отношение на изборите“, подчерта той.
„В същото време законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и данните от гласуването, като изцяло вменява тези дейности на „Информационно обслужване“ АД, пренебрегвайки редица разпоредби за конкурсното начало в стопанската дейност и предотвратяване на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция“, заяви Румен Радев.
„Винаги съм подкрепял обществената необходимост от разширяване на формите за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, но това трябва да става при ясни правила и без противоречия с Конституцията“, добави той.
“Отмяната на законовата забрана чрез национален референдум да бъдат решавани въпроси от компетентността на Велико народно събрание неоправдано смесва две конституционно установени форми на гражданско участие в държавната власт. Считам, че подобно палиативно разширяване на пряката демокрация не дава повече възможности на гражданите да решават пряко важни въпроси от държавната власт“, каза президентът.
„Всички тези промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите на предстоящите избори, нанасяйки пореден удар върху правната конструкция на нашата държава. Отстъпва се от ясни законови положения и се създават предпоставки за съмнения в честността на изборите и за тяхното оспорване“, обясни той.
„Не мога да не обърна внимание и върху факта, че промяната на толкова важни правила броени месеци преди изборите, без реален дебат по същество и без детайлна оценка за въздействие, са пример за непредсказуемост на държавната власт и управление и отблъскват гражданите от урните“, коментира Радев.
„С оглед на изложеното налагам вето върху част от разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс“, каза още той.