Протестиращи превзеха парламента, чакат Бойко да си подаде оставката

 Протестиращи майки от „Системата ни убива“ настояват и депутатите да подпишат 240 декларации с няколко точки

Протестиращи майки от „Системата ни убива“ превзеха парламента. С тях има и дете. Те отказват да напуснат Народното събрание, а парламентарната шефка Цвета Караянчева призова НСО да си свърши работата и да уведоми барикадиралите се в сградата жени за разпоредбите в закона. С бунтарките е и Никола Вапцаров от „Изправи се.БГ“, съобщава бТВ.
Във „Фейсбук“ той обясни, че се намират в деловодството на парламента, където чакат депутатите да дойдат и да разпишат 240 декларации, в които казват, че подкрепят протеста, призовават членовете на ВСС да поискат оставката на главния прокурор, заявяват, че са против Конституцията на ГЕРБ и че са съгласни Народното събрание да бъде разпуснато.
Вапцаров поясни, че декларация е изпратена и до премиера Бойко Борисов, в която той трябва да се съгласи да си подаде оставката.
„Ако Борисов пръв си подаде оставката, ще станем и ще си тръгнем от тук. В противен случай ще чакаме народните представители да дойдат и да подпишат декларациите“, каза Никола Вапцаров.
Писма с намеренията им са изпратени и до президента Румен Радев, Европейската комисия и омбудсмана.
От ПГ на БСП първи са взели копие от декларацията. Те са обещали да го размножат и да го обсъдят на заседание. Изразили са и готовност да разпишат декларациите.