Тревога в ГЕРБ, Цецо им краде кметове и членове

ГЕРБ е в ерозия заради протестите, призна Томислав Дончев. Вицепремиерът не скри притеснението си, че Цецо Цветанов им краде членове и кметове

Ерозира подкрепата и за ГЕРБ, и за голяма част от политически персоните в кабинет. Това е една от щетите, които партията понася заради престоят във властта по време на протестите, призна вицепремиерът Томислав Дончев.
В момента едни българи са изправени срещу други българи и това прави всяко решение грешно – все някой ще е разочарован, каза той в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ.
Дончев не скри тревогата си от отлива на членове, говорейки за новата партия на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. В основата на политическата формация са бивши членове, симпатизанти и кметове на ГЕРБ, призна вицепремиерът. Ако е успял да вземе част от актива, не вярвам да вземе голяма част от подкрепата, добави той.
Ясно е, че републиканците на Цецо ще стават все повече за сметка на калинките в ГЕРБ. Двете парии са като скачени съдове, а докато Бойко и хората му се чудят как да замажат скандала със записите и със пачките в чекмеджето от резиденцията му, доверието в управляващите ще пада. Ерозията не може да бъде спряна. ГЕРБ е на път да се срути. „Материалът“ обаче ще бъде използван за ГЕРБ II, т.е. за партията на Цецо.
На Бойко не му се ще да подава оставка, защото е ясно, че не може отново да стане премиер, но колкото повече отлага това, толкова повече губи подкрепа. Съвсем скоро се очаква социолозите да обявят, че ГЕРБ е станела втора или дори трета политическа сила и причината за това няма да е само Цецо и мераците му да се върне във властта. Основна заслуга затова е на самия Бойко Борисов. Въпросът, дали, като се гледа в огледалото, не вижда Пеевски, е все още актуален. Обществото се нуждае от отговори, а премиерът не е в състояние да ги даде. Той не може да обясни нито как в чекмеджето му са се озовали едрите еврови банкноти, нито как олигархът, избягал в Дубай, е организирал революция срещу мафията. Не може, защото протестиращите го мразят безплатно. Хората на улицата не са опърпани гладници, а представители на средната класа и на интелигенцията. Те не са продажници.
Гневът, който обединява всички срещу ГЕРБ, ще нараства като лавина, която може да помете целия политически елит.