Бойко ни заробва с дългове, харчи като за последно

Няма такова разхищение на народни пари в новата българска история. Правителството на Бойко Борисов ни заробва с дългове за ненужни изтребители
Правителството на Бойко Борисов заробва страната ни с огромни дългове. Управляващите харчат като за последно. Това, което наблюдаваме в последните месеци, е най-голямото разхищение на народни пари в новата българска история, коментира разследващият журналист Станислав Цанов.
В YouTube канала си „Цанов НАПРЕД и НАГОРЕ“ той публикува видеоклип, в който разкрива защото управляващите купуват екскадрила от F-16 – бракми, които не могат да бъдат използвани, защото нямаме подходящи писти, от които да излитат и защото те служат за нападение, а нямаме кого да нападаме с тях.
Този клип не е срещу Русия, нито срещу НАТО, а срещу нашите продажници, които се интересуват само как да позлатят времето си докато са на власт, добавя той.
При над 100 000 нови безработни за броени месеци и дългове, които ще плащаме поколения напред, при предстояща финансова криза с невиждани размери досега те харчат, както не е харчено, коментира Цанов.
Това е най-голямото разхищение на народни пари в новата българска история, подчерта той.
„Това, че купуваме нещо, което дори не знаем какво да правим, личи отдалеч. Тези F-16 няма къде да ги държим, нито кой да лети с тях. Липсват и писти, по които да излитат. Тези самолети са много нежни, фини и са само с един двигател. Въздухопоемникът, който е отдолу, засмуква всяка прашинка и камъче, които отиват в двигателя, а резервен няма. Това води до смърт“, обясни разследващият журналист.
“F-16 е най-падалият изтребител в историята на човечеството. Това се разбира от страницата на самите самолети, където е описан всеки случай. Само случаите на дефектирал във въздуха F-16 в САЩ са над 300, а смъртните случаи – над 30. Това е изтребител, създаден преди 46 години. Това, което на нас ни продават, самите те отказват да ползват“, добави той.
„Моделът, който предплатихме, го има само на хартия. Не може да го видиш, да го пипнеш и тестваш, но американците са хитри. Започват да се дърпат дори за предплатените F-16, ако не купим още толкова“, изтъкна Цанов.
Турция поръча 100 самолета Ф-35, предплащат част от тях, но в един момент янките им казват „Няма да ви ги дадем“, добавя той.
„Членове сме на НАТО, изпратихме наши военни да се бият в Афганистан, в тяхната война. Български момчета измряха в атентати. Вече 15 години американците използват земята ни за военни бази. Взели са летища, както и складовата база в Айтос“, уточнява Цанов.
„По 10 млрд. долара хвърлят годишно янките за страните домакините на техните бази. На България обаче не плащат нищо. Американската армия плаща дори наем на щатът, в който имат база в Америка. Това го пише в официалния доклад на разходите за отбрана“, добавя той.
„Във всички други страни режат парите за здравеопазване и ги пренасочват за здравеопазване, за новите безработни. Правят го самите американци. Само ние започваме тепърва да се набутваме. С купуването на самолетите разходите не свършват, а тепърва започват. Нужни са нови писти и места, на които да ги държим“, обясни разследващият журналист.
Един час във въздуха на F-16 струва 14 000 лева по думите на самите производители, т.е. за да ги вдигнем 16-те самолета ще ни струва 224 000 лева/час, добавя той.
„Помощта за човек, загубил работата си заради коронавируса, е 190 евро еднократно, но само ако отговаряш на следните условия: доход под 600 лева на месец и под 1200 за домакинство, да нямаш никакви странични доходи, детето ти да ходи на детска градина и т.н. Като ги питаш защо, отговарят, че няма пари“, разказва Цанов.
„България има нужда от силна армия, за да може да си защитава територията, но нашата доктрина още Левски я е казал „Чуждото не щем, нашето не даваме!“. Изтребителите обаче са създадени за атака. Кой ще атакуваме? Русия ли? Турция ли? Кой ще изплашим с 16 самолетчета?“, пита той.
„Двумилионна Армения има 65 действащи изтребителя. Турция има 1135, а руснаците – почти 5000. Кой ще изплашим с нашите самолети? За същите пари можем да купим такива ракети земя – въздух и земя – земя, че този, дето ще ни напада, ако има такъв, наистина ще се замисли. Важно е да има с какво да се защитим, а не да позираме веднъж годишно на парада“, коментира журналистът.
„Продажниците си приличат. Винаги го правят в края на мандата и на принципа „След мен и потоп!“. Иван Костов подписва сделките за скъпия американски ток, който плащаме и до днес четири дни преди да падне от власт. Сегашните управници правят същото, бързайки, защото не се знае още колко време ще издържат, пазейки властта“, добавя той.
„В България няма нито един осъден политик за далавера с държавни пари. Тази сделка смърди отдалече. Борисов е готов всичко да даде само американците да не се обявят пак в подкрепа на протеста“, коментира Цанов.
„Представете си щом някоя любовница може да му снима голотиите и пачките в тях и да ги изкара пред цяла България, какво остава за най-мощната страна с техника, която може да записва всеки и всичко! Ето как се печели влияние и как връзваш някой и как си уреждаш сделки за милиарди за военната индустрия! Добавете някой долар под масата и всички ще са доволни. Ще дават бази, ще ходим на мисии, ще губим животи и не само самолети ще купуваме, а самолетоносачи. И ще ни убеждават, че имаме нужда от тях“, каза още той.