Бойко III харчи като за последно, вдига пенсиите и … инфлацията

Икономистът Красен Станчев коментира, че кабинетът Бойко III харчи като за последно и не се знае кога ще свърши сметката. Надува пенсиите, но така расте и инфлацията

Правителството ще напечата едни пари, те ще бъдат похарчени за купуване на стоки и услуги и така ще се вдигне инфлацията, коментира икономистът Красен Станчев в предаването „Лице в лице“ по бТВ по повод идеята минималната пенсия от 250 лв. да стане 300, а максималната от 1200 да нарасне до 1440 лв.
В крайна сметка тези пари ще бъдат издухани през комина, коментира Станчев.
„Имаме дефицит между 1,2 и 3,8 млрд. лева от приходите от бюджет по всички пера, а в същото време имаме заем от 5 млрд., имаме и намаляване на приходите в НОИ с около 30% от началото на пандемията“, отбеляза Красен Станчев.
„Имаме ситуация, в която всяко правителство харчи като за последно. Това е ситуация на предизборно купуване на гласове, в която не се знае къде ще се свърши сметката“, добави той.
Според него най-добре е нищо да не се прави в тази насока, а да се прави в онези сегменти на икономиката, които произвеждат доход.
„Възможно е да се получат безобразия във фиска на страната и ще последва 1997 г. Едно правителство може да фалира независимо какъв е дългът спрямо БВП“, коментира още икономистът.
Сметките на Бойко Борисов май ще се окажат криви. Заради протестите на хората срещу мафията, той се надява като вдигне пенсиите символично, да не се стига до бунт на гладните. Затова вдига пенсиите на бедните с 50 лева. Чекмеджетата в резиденцията му може и да останат празни, но поне ще има хляб за старците и ако успее да оцелее до Нова година, президентът няма да може да състави служебно правителство, което да организира следващите избори.
Вдигайки пенсиите обаче, расте и инфлацията. Накрая гладните ще му изядат спокойствието и ще го разкарат от политическата сцена.