В ЧАС ЛИ Е? – НЕ

Питам се за Манфред Вебер, шефа на парламентарната група на Европейската народна партия.

Днес той написа следното в Туитъра си:
„Докладът на Европейската комисия за върховенството на закона беше обективен и показа, че има нужда да се работи още. Правителството обаче е отбелязало напредък по много въпроси, което доближава страната до еврозоната и Шенген.
Уважаваме протестиращите, но редовните избори през март ще решат“.
.
Не е в час, защото редовни избори най-вероятно няма да има.
В момента, в който завърши газовия Балкански (назоваван по-рано Южен-Турски-Хъбов-разширение на газопреностата ни система, а всъщност Сръбско-газпромски) поток, премиерът незабавно ще изгори от властта си. Ще изгори, защото ще стане излишен както за менторите си от ЕНП и Берлин, така и за господарите му от Кремъл.
А ако не го завърши – пак ще изгори. По същата причина.
.
Ще обясня защо!
Орешарски си отиде под германски натиск – спряха му траншовете, но не защото оцениха управлението му като мафиотско, а понеже руският „Южен поток“ беше конкуренция на руско-немския „Северен поток“.
**** бел.: имам маса постове на тази тема, вкл. и самопризнания на най-отговорни европейски дипломати, така че ще помоля жертвите на пропагандата да спрат да спрягат като причина американският сенатор Маккейн.
.
Но в последната година се разбра, че „Северен поток“ няма да има. Следователно се хранят илюзии от Берлин, че „Южен поток“, в момента назован „Разширение на газовата ни мрежа“ ще захрани чрез хъба в Австрия Централна Европа и Германия.
Та затова все още не са обявили официалното спиране на траншовете за правителството на Борисов. И затова, макар че започнаха да цедят евроцентовете, все още не го наритват публично.
.
Ала в Германия от времената на Бисмарк насам никога не са отличавали с дълбока геополитическа мисъл.
Турция на Ердоган е на път да разтрогне брака си с Русия, Унгария на Орбан все повече се дистанцира от немската политика, а и между Берлин и Москва започнаха да присвяткат достатъчно искри на напрежение.
Немските политици, концерни и банки хранят илюзиите, че с Путин въпреки проблемите все някак си ще се разберат. (а и в някои др. западни страни хранят такива). Рано или късно ще разберат, че цената ще е непомерна: още по-рязко дистанциране на Прибалтика, Полша, Чехия, Словакия, Гърция и по веригата нататък.
.
Развитието на световната геополитическа ситуация е такова, че пълната изолация на Кремъл вече става неминуема. Неминуема ще бъде и заради бъдещите негови действия по дестабилизацията на ЕС и очакван завой към Пекин (вече истински). И завой на Пекин към Москва на фона на неизбежно втърдяване на китайската политика, вкл. и на политиката си на шантаж спрямо Запада с опасността от такъв съюз.
.
И без ГЕРБ България няма да пропадне. Никакво скъсване с ЕС и НАТО не е възможно у нас, та дори и най-отявленият путинофил да дойде на власт. Да напомня на Берлин, че Кремъл също подгони Виденов, подкрепи Костов, царя и Станишев, монтира съвместно със Запада Борисов и съвместно с него и досега го крепят на власт. През тези десетилетия е имало далеч по-благодатни от сегашните възможности за геополитически завой на България, но те не бяха използвани.
.
На българина не му пука за общия ни дом – държавата. Българинът не я разбира като общ дом, а като възможност за доилка.
Но за неговата си къща и нива той грабва брадвата. Скъсване със Запада означава не само липса на пари, срив на икономиката ни и финансите ни, което ще предизвика далеч по-мощни протести.
Скъсването означава близо милион побеснели гастарбайтери, изгубили препитанието си, средна класа – също губеща препитание, губеща и екстри, дори елементарна като тази да пътува без визи на море в Гърция, означава едър и среден бизнес, губещ основния си пазар, следователно и богатството си, означава стотици хиляди семейства – още по-разделени с децата си, означава етническо напрежение…
В този смисъл България въобще няма нищо общо с Беларус. За разлика от диктатора в Минск такова скъсване и претенция за роден диктатор означава пълна невъзможност на каквото и да е управление да упражнява и да се задържи във властта.
.
Означава напрежение и в Москва заради загубата на многомилиардни приходи, които се изсмукват от България. Антизападните позиции на политиците у нас не са нито идеология, нито убеждения, а само допълнителен бизнес, който добре се заплаща от Кремъл.

На ЕС и Запада ще им напомня случая с Италия. Те крепяха десетилетия наред италианската мафия като последна опора срещу комунизма. Най-отровните й пипала бяха разгромени, но нито комунизмът не успя да тържествува в Италия, нито Италия се втурна да напуска ЕС и НАТО.
.
Такива политически актове като този на Манфред Вебер са на път да породят остра пропагандна атака срещу ЕС и Запада и не само в България. Те са път да поощрят офанзивата и на др., небългарски европейски политици да крадат и корумпират. И така наред с Вишеградската четворка да стабилизират и спестовната четворка-петица, която скоро ще стане и шестица – още една разломна линия в обединена Европа.

*** Съществува най-сетне и „черният лебед“ – Короната. Ако ситуацията рязко се влоши, което всички очакват и при некадърността на българското управление не е невероятно у нас да се стигне до сериозно накърняване на съществуването на държавността. В центъра на Балканите това е като мина със запален фитил. То и затова проруската и прокитайска пропаганда толкова мащабно у нас неглижират опасността от Короната и както се вижда, със значителен успех.