Запушиха ни устите, маските на открито пак стават задължителни

Маските са, за да мълчите, а не за да ви пазят! Това е един от последните постове в социалните мрежи на Милен Цветков. Властта ни запуши устите

Маските стават отново задължителни на открито. Заповедта на здравният министър проф. Костадин Ангелов за маскарада влиза в сила от четвъртък.
Мярката ще бъде в сила до края на ноември, съобщава Нова телевизия. От утре пък карантината за асимптоматични пациенти с положителна проба става 10 дни.
„Носенето на маски може да намали до 30% честотата на заразените – това е доклад, направен в Канада от българин”, каза пулмологът д-р Александър Симидчиев.
Специалистите обаче напомниха, че маските трябва да се носят само ако са чисти: „След около 2 до 4 часа тя започва да става по-скоро развъдник на инфекции, отколкото да предпазва. И най-вероятно ще стигнем и до ешерихия коли и други бактерии, които не са характерни за дихателната система”, посочва алергологът Тихомир Мустаков.
Шефът на катедра и началник на педиатричната клиника в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров пък написа във „Фейсбук“, че над 70,6% от болните с коронавирус са носели маски, a само 3,9% не са. По думите му той се е позовал на данни от Си Ди Си (CDC), Американският център по заразни и паразитни болести, като прилага и линк към изследването.
Няколко часа по-късно публикацията му е изтрита от администраторите на Фейсбук. „Това са научни факти и да се цензурират по този начин е абсурдно, „Фейсбук“ ли ще ни контролира живота“, коментира Мангъров пред БНР.
„До месец март 2020 г. и през всички предхождащи епидемии, с каквито се сблъскваме всяка година – свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога досега, нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести (CDC), нито който и да е от другите институти са казвали, че маските вършат някаква работа. Изведнъж те получиха някакво прозрение и казаха, че ако хората носят маска, броят на заболелите ще спадне с 80 на сто, което е абсурдно. В тези страни, които бяха най-затворени, в момента се наблюдава най-висок брой новооткрити заразени“, добави той.
Доц. Мангъров беше категоричен, че маските не са начинът за справяне с една въздушно-капкова инфекция. Той поясни, че разпространението на COVID-19 по нищо не се отличава от това на всички останали коронавируси, които са отговорни за около 15-20 на сто от всички респираторни инфекции – хрема и кашлица през студените месеци на годината.
Затова носенето на маска не допринася съществено за неразпространението на този вирус конкретно и на всички респираторни вируси.
„Хората, които се чувстват добре и нямат симптоми, трябва да продължат да живеят нормално. Онези, които имат леки симптоми, трябва да си останат вкъщи. Истински болните могат да бъдат хоспитализирани. Сега всеки, който има положителен тест, хуква към болницата, защото непрекъснато се казва, че колкото по-рано влезете в болница, толкова по-големи са шансовете да оцелеете. Това, обаче, води до препълване на болниците и лекарите и сестрите започват да се разболяват все повече“, предупреди Мангъров.
Маските са, за да мълчите, а не за да ви пазят! Това бе един от последните постове в социалните мрежи на Милен Цветков. Властта се стреми да ни запуши устите.