Кой забърка президента Румен Радев в международен скандал?

Здравният министър разкри, че Румен Радев ще бъде поставен под карантина. Президентът благодари на доброжелателите за международния скандал

Президентът Румен Радев прекрати предсрочно посещението си в Естония, след като правителството и НОЩ го забъркаха в международен скандал.
„За съжаление трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е поддържал контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония“, написа във Фейсбук естонският президент Керсти Калюлайд.
От администрацията на българският държавен глава пък обявиха, че Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус.
По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен.
Междувременно здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Ефтимов, че е бил контактен със заразения с коронавирус ген. Димитър Петров (командир на Военновъздушните сили).
Проф. Ангелов разкри, че българският президент ще бъде тестван на летището при пристигането си в София с PCR и ще е под карантина, докато излезе резултата.
Радев от своя страна показа пред медиите резултатът от PCR теста, който му е бил направен в Естония. Отрицателен е.
„Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, които побързаха да представят своята версия за контакт с Covid-19. Това е пример за активно мероприятие и противно на спекулациите нито аз, нито някой от моята делегация, нито пък журналистите, които придружаваха, са били поставени под карантина в Естония“, коментира президентът след завръщането си в България.
„От началото на кризата с Covid-19 съм в непрекъснат контакт с хиляди хора навсякъде по страната, но стриктно спазвам всички здравни мерки и не съм имал проблем, нямам такъв и сега“, добавя той.
„Само в рамките на по-малко от седмица имам два теста – миналия вторник, направен за посещението ми в Гърция, и вчера, за да са спокойни моите домакини в Естония. И двата теста са отрицателни. Намирам се в чудесна физическа форма, нямам симптоми на заболяване, на моите доброжелатели пожелавам същото“, каза още Румен Радев.