Лъснаха още нарушения при издаването на разрешението за строеж на Алепу

 Главният архитект не си изпълнил задължението да уведоми на страницата на Община Созопол за разрешението за строеж на Алепу

Лъснаха нови нарушения на административно-производствените правила при издаване на протестираното пред Административен съд – Бургас разрешението за строеж на Алепу, съобщиха от Окръжната прокуратура.
Искането за прекратяване на производството пред Административен съд – Бургас за разрешението за „Алепу Вилидж“, издадено от главен архитект на Община Созопол поради недопустимост на протеста, е неоснователно. Протестът е допустим и основателен. Това се казва в становище на прокурори от Окръжна прокуратура – Бургас, изпратено до Административния съд в Бургас.
От прокуратурата поясниха, че е трябвало да се публикува съобщение на Интернет страницата на община Созопол. Законът за устройство на територията задължава главния архитект на Община Созопол да уведоми по този начин гражданите за конкретното разрешение за строеж и произнасянето на РИОСВ – Бургас, както и да се посочи начинът за осигуряване на обществен достъп до съдържанието на разрешението и приложението към него.
Липсват обаче доказателства главният архитект на Община Созопол да е изпълнил това си задължение. Така се е възпрепятствала и възможността за обжалване на този административен акт от заинтересовани граждани и юридически лица, което представлява и ограничение на конституционни права, коментират от Окръжна прокуратура.
Така са допуснати и съществени нарушения на административно-производствените правила от страна на главния архитект на Община Созопол при издаване на разрешението за строеж.
Според наблюдаващите прокурори, участващи в производството пред Административен съд- Бургас, разрешението за строеж е нищожен акт и не поражда никакви правни последици, т.е. не влиза в сила.
Искането за обявяване на нищожността на акт може да се предяви без ограничение във времето. Завършването на строежа и въвеждането му в експлоатация по установения ред, не валидира разрешението за строеж, когато то страда от особено съществен порок, обуславящ неговата нищожност. Ето защо, да се приеме обратното, означава да се допуснат правните последици на административен акт, въпреки наличието на порок, който изначално не позволява тяхното настъпване.
На 27 август с постановление на Окръжна прокуратура – Бургас бе образувано досъдебно производство заради това, че длъжностно лице, нарушило служебните си задължения при издаване на разрешително за строеж с цел да бъде набавена облага за други лица.
Междувременно съдът в Бургас даде ход на делото за така наречения „подпорен хотел“ в местността Алепу.
Според държавното обвинение разрешителното за строеж на скандалния комплекс е издадено „на тъмно“.
„Това, което мога да кажа за 22 години адвокатски стаж, е че няма строителство в България, което да е с по-изрядна документация“, контрира Димитър Данаилов, адвокат на изпълнителя пред бТВ.
Въпреки големия обществен интерес, делото е закрито за медиите.