Мая Манолова защити правото на бургазлии да имат информация за редовното замърсяване на въздуха

Дълги години след 2009 г. политици от национална величина не бяха се докосвали и застъпвали за правата на бургазлии да бъдат навреме информирани за почти редовното замърсяване на въздуха с ФПЧ.

Днес това направи Мая Манолова -председател на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“.

Мая Манолова се заинтересува за един от големите промишлени замърсители в Бургас Кроношпан и поиска кмет и общински служители да осигурят навременна и точна информация за замърсяването с ФПЧ в Бургас. Нещо, което е право на гражданите. За времето, което беше пред портала на Кроношпан седем ТИР-а натоварени с борови трупи с номера от Сливен, Ямбол и Бургас влязоха в предприятието.

Манолова обърна внимание върху този факт и попита дали бургазлии знаят защо няма вода, защо изчезва българската гора с тази скорост която забеляза – седем ТИР-а с изсечени здрави дървета за 40 минути ?!!

https://www.facebook.com/watch/?v=358606182009806

Миналата седмица Манолова подкрепи протестите срещу мръсен въздух Велико Търново, Враца и Стара Загора. През тази седмица тя ще се срещне с граждани в Ямбол, Видин и Враца.

Тя потърси среща с директора на Кроношпан, но той „отсъствал“ …

Оттам Манолова отиде пред РИОСВ-Бургас и се срещна с представители на бургаските медии.

Тя ги запозна с проблемите на замърсяването на въздуха и позициите на „Изправи се.БГ“ за отстояване правата на гражданите.

Манолова отговори и на въпроси на медиите.

blob:https://www.facebook.com/ae38df59-299d-4ade-98d8-8bd1a9839518

Тя подчерта, че България е една от малкото, може би единствената страна, която не прави тестовете безплатно. Хората трябва да се тестват, за да са информирани дали са заразени или не.

Все още не се издават направления за тестове при личните лекари и няма информация кога ще се случи, допълни Манолова.

Тя призова Националният оперативен щаб да предприеме действия за реорганизация на здравната система, в това число и по-масово тестване, предвид броя заразени и отговора на болниците в София, че са със запълнен капацитет. Бяха обявени 8000 легла за хора с коронавирус, а по последните официални данни има 1000 заети.

Манолова влезе при директорката на РИОСВ – Бургас Детелина Иванова, назначена без конкурс през август, за да попита защо е разрешила „подпорната стена“ на Алепу и застрояването на Синеморец и настоя за поставяне на станция за измерване на замърсяването на въздуха, която да показва данни в реално време.

Сигналите за превишаване нормите на замърсяване са в малките часове на денонощието и докато от екоинспекцията изпратят експерти на проверка, вече няма замърсяване. Гражданите питат защо няма адекватна станция за измерване замърсяването на въздуха в реално време. Официалните данни на общината и данните на независим американски сайт за измерване замърсяването на въздуха по света имат разминавания в пъти. Трябва да има станция, която да е сертифицирана и да могат да се наложат санкции на замърсителя спрямо реални данни, заяви Манолова и подчерта, че мръсният въздух се усеща в четири жилищни квартала – Славейков, Меден рудник, Изгрев и Долно Езерово.

Двойният стандарт в екоинспекциите кара хората да мислят, че тези институции са създадени, за да изпълняват заповеди отгоре. РИОСВ-Бургас не е единственият случай с чадър. В РИОСВ – Враца директорът също е назначен без конкурс. РИОСВ трябва да се разформироват и преосноват, защото сега икономически силните са ненаказани и над закона, а хората дишат мръсен въздух с неясен състав, каза още Манолова.

Общинският съветник Живко Табаков обясни, че е имало изпратено официално запитване до министъра на екологията защо не са изпълнени изискванията за опазване на околната среда от едно от предприятията, което е и основен замърсител, но не е получен отговор. Обърнахме се към „Изправи се.БГ“ и Мая Манолова, защото там, където има обществен натиск, има и резултат, заяви той.

На въпрос от медиите за протеста на полицаите, Манолова заяви, че подкрепя протеста на полицаите за по-високи заплати и призова граничните полицаи също да получат допълнително пари за това, че са на първа линия. Тя поиска още да им бъдат осигурени дезинфектанти и предпазни средства.

Причината в ниските заплати на полицаите е и пробитата система на МВР. Борисов не проведе реформа, а има два пъти повече администрация, в сравнение с полицаите на терен.
Спешна реформа в МВР, освобождаване на половината администрация и свободните пари да са за полицаите на терен и за подобряване на тяхната материалната база, заяви председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев.

Това което днес направи за бургаските граждани Мая Манолова отдавна не е правено от политици отляво и отдясно.

Авантаж