Окръжна прокуратура – Бургас нехае за погазването на закона? (ВИДЕО)

От Върховната прокуратура твърдят, че има данни за престъпления при застрояването в Синеморец, а според Окръжна прокуратура Бургас нямало

В Асоциацията на парковете пристигна писмо за отказ от образуване на наказателно производство и за прекратяване на преписка. Тя е от прокурора Ангел Георгиев от Окръжна прокуратура – Бургас. Това сподели Тома Белев във видеоклип, публикуван във Фейсбук.
„След като се занимава с данните във връзка с нашите сигнали, той установява, че нямало престъпление при застрояването на Синеморец. Доста странно е от Върховна прокуратура да смятат, че има данни за престъпление, а от окръжната в Бургас да твърдят, че нямало и това става в един и същи ден“, коментира той.
Става въпрос за имота край местността „Корабите“, където се строи. Прокурорът цитирал решение от 2006 г. на Комисията по Закона за опазване на земеделските земи за промяна на предназначението на имота и за утвърждаване на площадки и трасета за проектиране. В същия закон обаче пише, че всички решения на комисията важат пет години, обясни Белев.
„ Ако през 2011 г. там е нямало строеж, до преди една година то такава процедура все едно не е извършвана. Трябва да се започне отново, а данни за това няма“, добави той.
„През 2016 г. се издава виза за проектиране от главният архитект на Община Царево. Показателите за застрояване са 30%. Две години преди това обаче е издадена заповед на министрите на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите, с която се спира прилагането на Общия устройствен план на Царево, а това става, защото няма екологична оценка и за съвместимост с целите на Натура 2000. И тогава, и сега действащ план няма. Няма как да се издаде виза за проектиране съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие“, коментира Тома Белев.
„Този имот е на първа линия и попада в Зона А и затова няма как да има интензивност на застрояване 30%. Прочетете закона и вижте какво е допустимо“, посъветва той служителите в Окръжна прокуратура – Бургас.
„Решенията на директора на РИОСВ от 2017 г. трябва да е по ОВОС, а не по оценка за съвместимост. Има престъпно бездействие на министрите на околната среда и водите от 2014-та година насам. Това се вижда от наказателната процедура срещу България от Европейската комисия. Страната ни ще бъде осъдена, защото имаше шест години да обяви всички защитени зони, но не го е направила“, каза още Тома Белев.