Защо отказаха лечение в Бургас на заразена с COVID-19 от Несебър

Шефът на УМБАЛ Бургас Бойко Миразчийски се оправдава с недостиг на медицински сестри. Напускали въпреки обещаните от Бойко 1000 лева към заплатите

Две болници в Бургас и в Поморие отказаха лечение на 35-годишна от Несебър, заразена с COVID-19. Тя била транспортирана с линейка до Инфекциозното отделение на УМБАЛ, но болната не била приета с мотива, че няма кой да се грижи за нея. Наложило се пътува за Поморие, но и в местната болница й е отказан достъп. Накрая несебърлийката се прибрала у дома, за да се лекува с подръчни средства. Това не е единичен случай, потвърди в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.
Оказва се, че дори за пациенти с хронични заболявания, до които проклетия китайски вирус все още не е стигнал, вратите към лечебните заведения са затворени. Слугите на Бойко Борисов, които все още наричат себе си лекари, продължават да повтарят като латерни, че здравната ни система била в състояние да се пребори с предизвикателството, наречено COVID-19, но истината е различна. Отказаното лечение в жената от Несебър е един от видимите резултати от некадърното управление на държавата. Обикновеният човек в милата ни татковина е орисан да умре без значение дали е маскиран или не, дали е здравно осигурен или да. Бедната несебърлийка, обикаляла болниците в областта, вече се е убедила в това.
Потвърдено е, че тя е заразена с коронавирус. Близките й подали сигнал, че състоянието й се е влошило на телефон 112 вчера следобед. Изпратената линейка я откарала до Инфекциозно отделение в Бургас, но набързо отпратили жената да си търси друга болница.
Причината за отказа е, че нямало свободни легла, обясни директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.
Линейката е върната от дежурния екип на Инфекциозно отделение на Бургаската многопрофилна болница.
От ръководството на Университетската болница в Бургас обясниха отказа пациентката да бъде приета за лечение в Инфекциозно отделение с недостига на медицински персонал, който да се грижи за всичките 4 пациенти.
„Днес имахме една сестра, една болна сестра, старшата сестра на Инфекциозно отделение влезе да обслужва.В момента облечена е и главната сестра на болницата. Няма персонал, сестрите отказват да работят”, коментира директорът на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски пред камерата на Нова телевизия.
Линейката с болната жена продължила към Поморие. Там също не я приели.
„Нямаме сформиран екип. В болницата има нужда на 20 легла да има 8 сестри и 4 лекари, а толкова персонал няма”, оправда се директорът на МБАЛ Поморие Жени Караилиева.
Сега тече проверка, която трябва да обхване всички звена – от личния лекар на пациентката, през дежурните екипи на Спешна помощ, до лекарите работещи в отделенията на двете болници. Резултатите ще бъдат докладвани на здравния министър.
Междувременно, от бургаската болница осигурили нови 20 легла за пациенти с коронавирус. А ръководството пренасочило медицински сестри от други отделения към COVID-19 зоната. Реакцията била мигновена.
„В момента, в който са научили за това три сестри са отказали – едната излязла в болничен, другата е подала молба за напускане. Постоянно се подават молби за напускане на медицински сестри”, каза пък Юлия Андреева- връзки с обществеността УМБАЛ-Бургас.
Защо ли напускат медицинските сестри? Та нали Бойко Борисов обеща по 1000 лева на всички медици на първа линия в битката с вируса!?
След разкритията за пачките и кюлчетата в шкафчето от спалнята на премиера хората май вече не вярват на голи обещания. Пари има, но не за всички.