Защо отказаха лечение в Бургас на заразена с COVID-19 от Несебър

Шефът на УМБАЛ Бургас Бойко Миразчийски се оправдава с недостиг на медицински сестри. Напускали въпреки обещаните от Бойко 1000 лева към заплатите

Две болници в Бургас и в Поморие отказаха лечение на 35-годишна от Несебър, заразена с COVID-19. Тя била транспортирана с линейка до Инфекциозното отделение на УМБАЛ, но болната не била приета с мотива, че няма кой да се грижи за нея. Наложило се пътува за Поморие, но и в местната болница й е отказан достъп. Накрая несебърлийката се прибрала у дома, за да се лекува с подръчни средства. Това не е единичен случай, потвърди в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.
Оказва се, че дори за пациенти с хронични заболявания, до които проклетия китайски вирус все още не е стигнал, вратите към лечебните заведения са затворени. Слугите на Бойко Борисов, които все още наричат себе си лекари, продължават да повтарят като латерни, че здравната ни система била в състояние да се пребори с предизвикателството, наречено COVID-19, но истината е различна. Отказаното лечение в жената от Несебър е един от видимите резултати от некадърното управление на държавата. Обикновеният човек в милата ни татковина е орисан да умре без значение дали е маскиран или не, дали е здравно осигурен или да. Бедната несебърлийка, обикаляла болниците в областта, вече се е убедила в това.
Потвърдено е, че тя е заразена с коронавирус. Близките й подали сигнал, че състоянието й се е влошило на телефон 112 вчера следобед. Изпратената линейка я откарала до Инфекциозно отделение в Бургас, но набързо отпратили жената да си търси друга болница.
Причината за отказа е, че нямало свободни легла, обясни директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.
Линейката е върната от дежурния екип на Инфекциозно отделение на Бургаската многопрофилна болница.
От ръководството на Университетската болница в Бургас обясниха отказа пациентката да бъде приета за лечение в Инфекциозно отделение с недостига на медицински персонал, който да се грижи за всичките 4 пациенти.
„Днес имахме една сестра, една болна сестра, старшата сестра на Инфекциозно отделение влезе да обслужва.В момента облечена е и главната сестра на болницата. Няма персонал, сестрите отказват да работят”, коментира директорът на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски пред камерата на Нова телевизия.
Линейката с болната жена продължила към Поморие. Там също не я приели.
„Нямаме сформиран екип. В болницата има нужда на 20 легла да има 8 сестри и 4 лекари, а толкова персонал няма”, оправда се директорът на МБАЛ Поморие Жени Караилиева.
Сега тече проверка, която трябва да обхване всички звена – от личния лекар на пациентката, през дежурните екипи на Спешна помощ, до лекарите работещи в отделенията на двете болници. Резултатите ще бъдат докладвани на здравния министър.
Междувременно, от бургаската болница осигурили нови 20 легла за пациенти с коронавирус. А ръководството пренасочило медицински сестри от други отделения към COVID-19 зоната. Реакцията била мигновена.
„В момента, в който са научили за това три сестри са отказали – едната излязла в болничен, другата е подала молба за напускане. Постоянно се подават молби за напускане на медицински сестри”, каза пък Юлия Андреева- връзки с обществеността УМБАЛ-Бургас.
Защо ли напускат медицинските сестри? Та нали Бойко Борисов обеща по 1000 лева на всички медици на първа линия в битката с вируса!?
След разкритията за пачките и кюлчетата в шкафчето от спалнята на премиера хората май вече не вярват на голи обещания. Пари има, но не за всички.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!