Радан Кънев към шефовете на Бойко от ЕНП: Мафията е превзела съдебната власт

Евродепутатът Радан Кънев направи опит да убеди началниците на Бойко Борисов от Брюксел да се отрекат от него и от мафията

Мафията е превзела съдебната власт. Това написа в писмо, внесено в деловодството на Европейския парламент българският евродепутат Радан Кънев.
„Започна дебатът за Върховенството на закона в България. Ето и Писменото ми изказване по време на дебата, което изпратих на всички колеги в ЕП (на английски, естествено) по пощата и внесох в деловодството на ЕП“, написа във Фейсбук Кънев.

Г-н Председател,
Скъпи колеги,
Тъй като не получих думата в този дебат, се обръщам към вас съгласно член 171 (11) от нашия правилник. Обръщам се специално към колегите си от ЕНП, за да обмислят внимателно ситуацията в България и значението на дебата, не само за българските граждани и европейските данъкоплатци, но и за бъдещето на ЕС.
Този дебат може лесно да се превърне в предизборна партизанщина. За да избегнем този риск, ви призовавам да се съсредоточим върху истинския проблем и да го разгледаме в контекста на другите два големи дебата, които провеждаме днес – относно Механизма за върховенство на закона и Клаузата за условност (обвързването на европейските средства с принципите на правовата държава).
Проблемът е прост, но също така е много сериозен: мафията е превзела съдебната власт и медиите в държава-членка. Може да подкрепяте правителството в България, а може и да не. Това понякога са сложни политически решения. Ако имате доверие на правителството, може да му помагате да се отърве от опасните си зависимости – напразно, но благородно усилие. Но да отричате истината не е избор, бездействието също не е, когато върховенството на закона бива потъпквано в европейска държава. Това не е избор, това е съучастие.