Книга за Бургас спечели Националната литературна награда „Христо Г.Данов“

„Моят Шабат” на Вивиана Асса спечели Националната литературна награда „Христо Г. Данов“ в категория „Автор на българска художествена литература“. Наградата бе връчена на тържествена церемония в двора на къща – музей „Христо Г. Данов“ в Стария град на Пловдив на 29 септември.

Отличената книга на Вивиана Асса връща читателя в стария Бургас и разкрива пред него един пъстър, уютен и добър свят, в който и най- страшните житейски несгоди изглеждат преодолими. „Моят Шабат“ прехвърля мост на братство и разбирателство между различните етноси в България и възкресява модел на поведение, който е от изключително значение за бъдещето на човечеството като цяло. Животът е разказан с мъдрост и деликатност, с щипка ирония и много, много светлина – носталгично съпреживяване на време, в което са живи голяма част от забравените днес човешки ценности. Авторката разгръща широкомащабно пъстро пано, в което личните истории са вплетени в историята на стария Бургас, гостоприемно събрал гърци, арменци, евреи, българи и турци.

„Моят Шабат” показва как това, което събира хората, може да бъде много повече от това, което ги разделя. Книгата представя модела на онази обществена действителност, в която различните култури и религии могат да съжителстват и да се допълват, вместо да си противоречат. На фона на ситуацията в съвременния свят връщането в миналото прозвучава изключително актуално.

„Моят Шабат” е книга, която трябва да бъде прочетена и препрочитана. Заради панорамата, която се открива и пред очите, и пред сърцето. Заради това, че без напориста дидактика припомня неглижирани морални категории и ни учи как да бъдем хора. Заради това, че показва колко силна може да бъде душата, която се радва на своите цветове и която вярва, че разделенията не са нужни никому. Книгата на Вивиана Асса, откроена в сериозна конкуренция на стойностна литература, заслужава адмирации за всичко споделено в нея, заедно с художествените си достойнства.

Националната награда „Христо Г. Данов“ е учредена през 1999 година. Престижният приз се присъжда ежегодно за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване. Тя е насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци и книгоразпространители.

Авантаж