32 къщи вдигат незаконно край морето в Синеморец?

 Природозащитници протестират в Синеморец срещу застрояването на местността Поляните. Терените за застрояване са 32. Незаконно ли се строи край морето?

Притеснява ме, че тук се строи абсолютно незаконно с толеранса на местната власт в Царево. Това каза на протест в местността „Поляните“ в Синеморец Мария Чипилева.
Местността е част от природен парк „Странджа“, но въпреки това 32 терена са предвидени за застрояване.
„Това, което още повече ме притеснява е, че няма абсолютно никаква реакция от страна на националната власт. Аз за момента не съм чула нито Министерството на околната среда и водите, нито регионалното министерство нещо да каже, което ме навежда на мисълта, че очевидно Министерският съвет толерира това безобразие с оглед на това, че Синеморец остана едно от малкото места, където има природа, а не бетон“, заяви пред бТВ Чипилева.
„Другото, което ме притеснява, е че председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите – Ивелина Василева обеща, че ще спре застрояването на 100 м от морето. Ние към момента не сме видели никакъв проект на законодателни промени“, коментира Мария Чипилева.
От РИОСВ-Бургас обаче твърдят, че няма забрана за строителство на въпросната територия.
„В границите на парка няма забрана за строителство, с изключение на промишлени обекти и източници на замърсяване. Строителството и устройственото планиране на територията на парка е в съответствие с предвижданията на Общия устройствен план и Закона за устройство на територията“, заяви директорът на екоинспекцията Детелина Иванова.
По думите ѝ до 2014 г. всички обекти са в съответствие с общия устройствен план, оттам нататък след заявените инвестиционни предложения се провеждала процедура по оценка за съвместимост за степента на въздействие върху зоните, които попадат в „Натура 2000“.
Докладите били достъпни на сайта на РИОСВ в едномесечен срок и заинтересованата общественост имала възможност да се запознае, добави Иванова.
Природозащитните обаче отбелязаха, че нещата не стоят точно така, както ги описват от екоинспекцията.
„В природния парк е възможно да се върши строителство, но при условие, че се запази статута на земеделските земи. В заповедта, с която този парк е обявен, е записано, че всички дейности в него трябва да бъдат насочени към това да се опази земеделската земя като начин на предназначение и начин на трайно ползване. Това строителство, за което сме се събрали тук, не е такъв тип строителство“, заяви Иван Камбуров.