Протест пред парламента, зоват за чистка във ВСС и Гешев да се маха

 Иван Гешев трябва да поеме отговорността за резолюцията на Европейския парламент, каза Христо Иванов. Той поиска и чистка във ВСС заради главния прокурор

Плакати с надпис „Оставка на Гешев! Позор“, вдигнаха на протест пред парламента. Пред медиите бившият правосъден министър Христо Иванов каза, че главният прокурор Иван Гешев трябва да поеме отговорност заради резолюцията на Европейския парламент за върховенството на закона в България.
„Не ни допускат до тротоара. Полицаите пазят Иван Гешев, който изслушват в Правната комисия. Миналият път, когато трябваше да си представи доклада, не му бе зададен нито един въпрос. Сега се надявам да е различно“, заяви на протеста Иванов.
„Гешев трябва да си подаде оставката. Искам да припомня, че по чл. 129 от Конституцията основание за уволнение на магистрат е действие, което накърнява престижа на съдебната власт и на правосъдието. Резолюцията на Европейския парламент е такова накърняване на престижа, каквото не мога да си представя, че изобщо би могло да има“, обясни той.
Висшият съдебен съвет абдикира от задължението си да го контролира, отказва да стартира дисциплинарно производство срещу него и да му търси отговорност, добави бившият министър.
Той призова БСП и всички останали партии в парламента да започнат действия за отзоваване на хората, които са излъчили като членове на ВСС, да им потърсят отговорност за това, че не си изпълняват задълженията.
„Ако в парламента има народни представители, а не депутати, представляващи задкулисието – на сарая, на Пеевски и на Бойко Борисов да поискат оставката на Гешев за тежко компрометиране на международния и вътрешния престиж на българското правосъдие“, каза още Христо Иванов.